Megjelent a CK Magazin 53. száma!

Néha mi is rácsodálkozunk, hogy az elmúlt években mekkora szerepet kapott a kannabisz gyógyászati használata, ami mellett szinte másodlagos kérdéssé vált a korábban szinte egyedüliként hangoztatott legalizáció. A szabályozott marihuánapiac és a nemzeti fűboltok mostanra érthető módon leginkább ott téma, ahol egészségügyi okból már rég hozzáférnek az emberek a kannabiszhoz és a társadalom is csak egy lehetséges terápiás módként tekint a kannabiszra mondjuk a fájdalomcsillapítók és az epilepsziagyógyszerek mellett. 

A magyar nép azonban rendületlenül szomjazza az unortodoxiát, ezért a Liberálisok pártja azelőtt nyújt be legalizációs népszavazást, hogy legalább a fogyasztás és a tartást sikerült volna bűncselekményből szabálysértéssé minősíteni vagy, hogy az első beteg kézhez kaphatta volna a kannabiszalapú gyógyszerét. Ne legyen igazunk, de egy sikeres népszavazáshoz elengedhetetlen a tömegtájékoztatás a hozzáférhetőség előnyeiről, és az sem lenne hátrány, ha elégedett betegektől tudhatná meg a jónép, hogy a kannabisz nemhogy nem az ördögtől való, de még olyan esetekben is eredményesen kezeli az elviselhetetlen tüneteket, ahol a hagyományos gyógyszerek csődöt mondtak. A mostani lapszámban bőven találhattok példákat arra, hogy pontosan milyen betegségek esetén lehet javulást remélni a kannabisz vagy egyes összetevőinek használatától. Interjút készítettünk Rick Simpsonnal, a kannabiszolaj apostolával, aki először magán tapasztalta meg a potens kivonatok kedvező hatásait, később rokonain és önként jelentkezőkön, majd kellő bizonyosság birtokában elkezdte a nagyközönség elé tárni tudását a kannabisz rákellenes hatásairól. Mára egyre több kutatással tudja alátámasztani igazát, ám ezek többsége még mindig laboratóriumi vagy állatokon végzett vizsgálatokon alapszik. Mindez viszont a legkevésbé sem rettenti el azokat, akik az aggasztó diagnózis hallatán minden esélyt megpróbálnak megragadni. Számukra szedtük össze a legfrissebb kutatásokat, melyek bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a kannabisznak igenis helye lehet a tumorok elleni harcban. De a nyár során mi sem csak a komoly témákkal foglalkoztunk, hanem ellátogattunk a lullai kenderföldre, hogy részesei legyünk az első magyar kenderünnepnek, a Zengetőnek. Színes képgalériánkat megtekintve jövőre talán már te sem fogod kihagyni a hangulatában semmihez sem hasonlítható fesztivált. Kellemes évkezdést és jó olvasgatást kívánunk!

Ízelítő a CK Magazin 53. (2017. szeptemberi) számából:

 

A MINDEN IGÉNYT KIELÉGÍTŐ KANNABISZ
„A legbiztonságosabb gyógyszer a földön”

A müncheni Mary Jane-en alkalmunk nyílt hosszasan elbeszélgetni a kannabiszkivonatok apostolával, Rick Simpsonnal. Megtudtuk tőle, hogy bő 20 évvel ezelőtt miként fedezte fel a kannabisz gyógyhatásait, hogyan haladnak a témával kapcsolatos kutatásai, és milyen javaslatai vannak kannabisz páciensek számára.

 

BETILTOTT GYÓGYSZER

Kiutasítanák a CBD-t Magyarországról

Korunk egyik legígéretesebb növényi hatóanyagát a kannabiszban fedezték fel. Bár a THC-vel ellentétben a kannabidiolnak (CBD) nincs pszichoaktív hatása, az ostoba drogtörvényeknek köszönhetően több országban ódzkodnak a CBD forgalmazásától – többek között nálunk is.

 

CSALÁDIAS EGYÜTTLÉT
Zengető kenderünnep Lullán

„Szépszabadság!” – kiált fel egy lány, és végigszalad a kenderlabirintus egyik végéből a másikba. Talán ez jellemzi a legjobban, milyen is volt az első magyar kenderfesztivál. A helyszín rendkívül különlegesnek mondható, főleg magyarországi viszonylatban. Ünneplésünknek egy kéthektáros ipari kenderföld adott otthont, távol a város zajától, a rohanó világtól.

 

BIZONYTALAN MINŐSÉG
CBD- és kendermagolajok mikroszkóp alatt

Prágában lefolytatták az Európai Unió első független tesztjét a kiskereskedelmi piacon elérhető kannabidiol (CBD) tartalmú olajok és kendermagolajok összetételéről. Az eredmények megerősítették, hogy szükség van a kenderből készült tömegtermékek minőség-ellenőrzésére.

Hozzászólások

Új hozzászólás