Megjelent a CK Magazin 55. száma!

Helló Olvasó,

Január elsejével Kalifornia 40 millió lakója új világra ébredt. Évtizedes küzdelmük elérte eredményét: mostantól minden felnőtt kedvére vásárolhat kannabiszt az arra kijelölt boltokban! A déli állam mindig is úttörője volt a legalizációs mozgalomnak és 2010-ben elsőként szavaztak a legális kannabiszpiac megteremtéséről. Ez akkor még pár százalékkal elbukott, de irányt mutatott az egész világ számára. Azóta az amerikai államok mellett több ország is követte az utat és idén nyáron Kanada is csatlakozni fog a sorhoz. 

A legalizációt a legtöbb államban a kannabisz gyógyászati alkalmazásának engedélyezése előzte meg, de az összefüggés fordítva is igaz: a kannabisz szabadidős célú engedélyezései rámutattak, hogy a növény használata nem rejt akkora kockázatot, ami indokolhatná az orvosi használat tilalmát. A gyógyászati kannabisz programok még a legalizációnál is nagyobb tempóban terjednek és Európa egyre több szegletében vetették meg a lábukat. Ezúttal a mozgalom nagy öregjével, az izraeli gyógyászati kannabisz program atyjával beszélgettünk, akinek munkája során pár tucatról tízezres nagyságrendűre nőtt a kannabisszal kezelt izraeli betegek száma. A gyógyászati hatásokat közelebbről a fájdalomcsillapítás terén vizsgáljuk meg egy olyan beteg szemüvegén keresztül, aki CBD-vel csillapítja krónikus ülőideg-gyulladását, illetve az ezzel járó hátfájását és végtagzsibbadását. Magyarország tekintetében a múltba mélyedtünk és azt vizsgáltuk meg, hogy a népi hagyományban milyen szerepet játszott a kender. Vendégszerzőnk írásából kiderül, hogy a rostkender betakarítása és feldolgozása olyannyira mindennapi munkának számított, hogy számos népszokás és néphit fűződik ezekhez a tevékenységekhez. Sőt, már őseink is alkalmazták az olyan betegségek kezelésére, melyek ma is a kannabisz fő alkalmazási területeinek számítanak! Végezetül pedig szokásunkhoz híven bemutatunk néhány új kannabisz fajtát és egy örök klasszikust, ami 20 év elteltével is sorra nyeri a díjakat. Sikerekben gazdag újévet kívánunk!

Izraeli tapasztalat
„Én építettem fel az izraeli orvosi kannabisz programot”

A mára mintaként emlegetett izraeli gyógyászati kannabisz program rögös utat járt be. A kannabisz orvosi alkalmazása Dr. Yehuda Baruch irányítása alatt vált elfogadott gyógymóddá. A pszichiáterrel a program fejlődéséről, működéséről és jövőbeli kihívásairól a prágai CannaFesten beszélgettünk.

 
A kannabisz alkalmazása
Gyógyír a krónikus fájdalomra

A krónikus fájdalom egy olyan tünet, aminek számtalan kiváltó oka lehet. Ezeket a fájdalmakat sokféleképpen lehet csillapítani. Évtizedeken keresztül azt hittük, hogy ennek a legjobb módja, ha fájdalomcsillapító gyógyszereket szedünk. A kannabisz gyógyászati célú kutatásai azonban rámutattak, hogy a növényben megtalálható CBD is hatékonyan csökkenti az ízületi és idegi eredetű fájdalmakat.

 
Kannabisz a magyar folklórban
„Ekkora legyen a kendtek kendere”

A hagyományos kender termesztésének újjáélesztése kiemelt kormányzati törekvés, ami a hozzá kapcsolódó iparágak felvirágzását is magával hozhatja. De vajon felélednek-e ezzel párhuzamosan a kendertermesztéshez köthető népi hagyományok is eredeti formájukban?

 
Traumafeldolgozás MDMA-val
Minden eddiginél hatékonyabb terápia

Az ecstasy tabletta érzelmileg megnyitja a használóját, és elmossa az énhatárokat – ennek köszönheti népszerűségét a partykultúrában. Ugyanezt a hatását aknázza most ki a pszichoterápia a súlyos traumák feldolgozására.

Hozzászólások

Új hozzászólás