Megjelent a CK Magazin 56. száma!

Ahogy szoktuk, most is körülnéztünk a világban és összeszedtük nektek a legfontosabb, legérdekesebb híreket a kannabisz témában. Kiemeltem foglalkozunk Európa helyzetével, ahol sok helyen már a boltokban nemcsak palántákat, de CBD-tartalmú virágzatot is lehet árusítani, illetve venni. Végignéztük, hogy az egyes Európai országokban hogy alakul a gyógyászati kannabisz engedélyezésének ügye és milyen tendenciák figyelhetők meg Európa szerte. 

Örömteli, hogy azért egy ilyen tudományosan is megalapozott és alapjogokat is érintő kérdést Brüsszelben, Berlinben, Bécsben, Madridban, Londonban vagy Stockholmban nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról azzal, hogy Soros és helyette előállni azzal, hogy mindennapos testnevelés, meg stadionépítés. Magyarországon a jelenlegi kormányzat minden eszközzel akadályozza, hogy a betegek hozzájuthassanak kannabiszhoz vagy kannabisz alapú gyógyszerekhez. A kormánypropagandát figyelve lehet, hogy a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület is hamarosan a külföldről támogatott civil szervezetek és a nemzetbiztonsági kockázatok között találja magát, csak azért, mert ki meri mondani, hogy van jobb, hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó kezelés a kemoterápiánál. Persze ezek egyelőre csak szavak, de semmiképp nem becsülnénk le a társadalmi egységet és szolidaritást igencsak romboló erejüket. Az USA-ban viszont már elég konkrétan fenyegeti a legalizáló államok kormányait, polgárait és gazdaságát a Trump adminisztráció, ami meg is látszik az amerikai tőzsde kannabisz szekciójának indexén. Interjút készítettünk egy kanadai, ma már kannabisz aktivistaként működő hölggyel is, akivel még tavaly Prágában arról beszélgettünk, hogyan kezelte végbélrákját kannabisz olajjal, és hogyan gyógyult meg, miközben orvosai már lemondtak róla. Mindezek mellett persze nem felejtünk el bemutatni nektek egy-két ismert és egy-két új kannabisz fajtát és ajánlunk egy könnyen elkészíthető receptet is, aminek fő összetevője, a kedvező élettani hatásairól ismert kendermagolaj. Kellemes időtöltést!

Öröm és pánik az USA-ban
Trump lefújná a terjedő legalizációkat

Ellentmondásosan indult az év az Egyesült Államokban. Már az első héten bekövetkezett a legalizáció eddigi legnagyobb durranása: a kaliforniai fűboltok megnyitották kapuikat! Ezzel egy időben Vermont törvényhozói is megszavazták a legális marihuánapiacot. Trump azonban gondoskodott róla, hogy senki ne örüljön túlságosan.

Kockázati tőke
Billegő kannabiszrészvények

A brókervilág számára a marihuánarészvények szárnyalása mutatta meg az USA első legalizációit. Januárban a kaliforniai legális piac megteremtésével ismét hatalmas löketet kaptak a részvények, ám a Trump-kormány keménykedése miatt hamar zuhanni kezdett az árfolyam. Vajon 2018-ban érdemes még marihuánarészvénybe fektetni?

Nemzetközi aktivizmus
Kannabiszolajjal gyógyítók Kanadából és Szlovéniából

A szakmai konferenciával egybekötött prágai Cannafest-vásár ideális helyszín arra, hogy meghallgassuk néhány páciens beszámolóját, és eszmét cseréljünk egymással. Két nemzetközi kannabiszaktivistával, a kanadai Corrie Yellanddal és a szlovén Božidar Radišićcsel készült interjúnkból kiderül, hogy ők miként segítenek nap mint nap beteg embertársaikon.

Kannabidiol a sportban
Engedélyezetté vált a CBD az Olimpián

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2018. január 10-én eltávolította a kannabidiolt (CBD) a tiltott anyagok listájáról, így a Dél-koreai Téli Olimpián már használhatták is a versenyzők. A TH C azonban feketelistás maradt, így a kannabiszból kivont, egyéb hatóanyag-származékokat is tartalmazó készítmények nem jöhettek szóba.

Hozzászólások

Új hozzászólás