Melyik város lesz a következő Amszterdam?

Amszterdam szélsőjobboldali politikusai végre elérték céljukat. Nem, egyelőre még nem a szegényebb réteget adták el rabszolgának, de májusban úgy döntöttek, hogy kitiltják a turistákat a coffeshopokból, illetve korlátozzák a helyi boltok forgalmát. Mivel a holland főváros ismét visszatér a tulipánhoz, fapapucshoz, és a szélmalmokhoz, új városok lesznek hivatottak a fű-turizmus ellátására. Vajon melyek ezek?

Negril

Mely más város lehetne jobb, mint ami magát Bob Marley-t is megihlette hét mérföldes homokos partjával, és magas sziklafalaival? Turisztikai szempontból nem annyira felkapott, mint Montego Bay, ennek ellenére a 60-as években beékelődött hippiknek köszönhetően elképesztő bulik, Appleton rum, és minőségi füstölni való vár minden érdeklődőt. A rendőrség széles körben tolerálja a kannabisz-használatot, az egyetlen negatívum, hogy akárcsak a szintén „zöld-barát” Costa Rica-i Puerto Viejo-ban, Negrilben is elszaporodott a bűnözés az utóbbi időben.


Új-Delhi

Az Atharaveda elnevezésű ősi hindu szöveg szerint, az kannabisz az „öt szent növény” egyike, így a helyiek által előszeretettel fogyasztott fű tartalmú szent ital, a bhang, csupán súrolja a bűnbeesés határát. Még a hindik egyik főistene Shiva is élvezte a finom füstöket. Indiából származik a „ganja” kifejezés (a Gangesz folyó után), s bár engedve az ENSZ illetve az Egyesült Államok nyomásának, a fűfogyasztás illegális, személyes használat miatt elvétve koppintanak csak a szmókerek orrára. Ahogy a név is egyértelmű utalás, Új-Delhi Pahar Ganj nevű városrésze népszerű a környéken beszerezhető fű miatt, ugyanakkor India sokkal híresebb a charasról, mely a világ egyik legjobb minőségű hasisfajtája. Shivának ez is megteszi…


Vancouver

A kanadai hoki-rajongóknak egyértelműen több füstre van szükségül, erre pedig Vancouver a tökéletes hely. Nem csak Észak-Amerika legjobb minőségű termésével büszkélkedhet, de a Kanadai kannabisz-főváros igen hosszú marihuána-aktivista történelmet tudhat magáénak, ide sorolva a Marihuána Párt és a Woodstock-korszak Vancouver Yippies harcosait, akik legális utat találtak a hippi jogok gyakorlására. Még jó, hogy a legjobb helyi cucc megtalálható az ennek megfelelő elnevezésű New Amsterdam Café-ban.


Vang Vieng

A laoszi minőség állítólag nem eget rengető, ugyanakkor ez a folyóparti város tud valamit, amit Amszterdam hamarosan nem: egy-egy kijelölt helyen szabadon lehet füstölögni. A helyi rendőrség lefizetésével néhány bárban árulnak marihuánát és varázsgombát, melyeket a turisták szabadon el is fogyaszthatnak a helyszínen. A híres csatorna-útvonalakon szinte bármi beszerezhető, és bár az utcán nem, a folyón el is lehet fogyasztani azokat. Laosz szocialista köztársaság, ugyanakkor biztos kiragadtak némi ötletet a kapitalista közegből.


Prága

Úgy tűnik a bársonyos forradalom zöldre váltott. A „kelet Amszterdamjának” is nevezett Prágában becslések szerint 400 ezerre tehető a kannabisz-fogyasztók száma, ezzel pedig a város eléri az egyik legmagasabb fogyasztási arányt az Európai Unióban.  A kormány nemrégiben dekriminalizálta a marihuána birtoklását, ami annyi jelent, hogy legfeljebb 5 növényt, 5 gramm hasist, vagy 15 gramm füvet bárki tarthat magánál büntetés nélkül. A taxisofőrök és az utcai árusok kiváló forrásai a fincsi jointoknak, de ha biztosra akarunk menni, bátran informálódhatunk egy helyi csaposnál is. Ajánlott helyek közé tartozik a Chapeau Rouge és a Drunken Monkey.

Tehát senki se keseredjen el, ha a szokásos Amszterdami nyaralás a fentebb vázolt problémák miatt kudarcba fulladna. Mint látjuk, rengetek olyan hely van, ahol remek relaxációs lehetőségek várják az ínyenc turistákat.

Hozzászólások

Új hozzászólás