Ne parázz!!!

Felső László, a Kendermag Egyesület elnöke az önfeljelentés kapcsán maga is megjárta útját a magyar igazságszolgáltatásban, csekély mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt. A Global Marijuana March után arról beszélgettünk, hogy mire kell számítania annak, akit elkapnak akár egy jointtal a parkban.

Cannabis Kultusz: Az ügy nálad egyéves pártfogói felügyelettel zárult. Hogyan jutottál idáig, és mit takart ez pontosan?
Felső László: Engem első körben tárgyalás nélkül akartak elterelésre küldeni. Ám én azt mondtam, hogy szeretném tárgyalásra vinni a dolgot, mivel egyáltalán nem érzem bűnösnek magam. Ahhoz ugyanis, hogy valakit bűnösnek ítéljenek, két feltételnek teljesülnie kell: tettének szerepelnie kell a Btk.-ban, és bizonyítani kell társadalmi veszélyességét. Az viszont, hogy a kertemben megtermesztett növény virágát elszívom otthon, egyáltalán nem veszélyes a társadalomra. Végül gyógykezelésre akartak küldeni, amivel szintén nem értettem egyet, nem vagyok beteg, mondtam. Így hozták ki végül a pártfogói felügyeletet, ami finoman szólva is egy vicc volt. Az első alkalom azzal telt, hogy a pártfogóm, aki egy fiatal srác volt valami hivatalban, félórán át az adataimat vette fel, amik amúgy is megvoltak már a rendőrségnél, aztán adott hat héttel későbbre egy időpontot. Ekkor többnyire ugyanezt végigjátszottuk, én kértem a srácot, hogy beszélgessünk, vagy valami legyen már, elvégre ezért vagyunk itt. Megkérdezte, hogy fogyasztok-e még? Mondtam, igen. A továbbiakban is szándékomban áll? Igen, de ha meg tud győzni, lehet, hogy még gondolkodom rajta. Nem is próbálkozott, adott három hónapra rá egy újabb időpontot, amire nem tudtam elmenni, később, amikor hívtam, mondta, hogy az ügy lezárult, elküldte az ügyészségnek a papírt.

CK: Mire kell számítania annak, akit elkapnak, és bevisznek? Egyáltalán mit kell mondani ilyenkor?
FL: A leglényegesebb az, hogy nyugodt legyél, és konstruktívan állj a rendőrökhöz. Nekik hivatalból kell jelentést tenniük arról, amiről tudomást szereznek, nem mérlegelhetnek. Szerencsére! De nyilván ők is emberek, többnyire tapasztaltak ezen a téren, látják, hogy csak két szívogató egyetemistával, vagy esetleg komoly bűnözővel van dolguk. A gond az, hogy sokakkal hamar elszalad a ló, amikor látják, hogy a rendőrök is lazán állnak hozzájuk, és túlságosan beszédesek lesznek. A jegyzőkönyvben pedig azért rákérdeznek olyasmire is, hogy mikor, mit, honnan, mennyit, milyen rendszerességgel, és előfordulhat, hogy összeadják a mennyiségeket. A jog lehetőséget ad arra, hogy saját magadra nézve ne tegyél terhelő vallomást. Ami egyértelmű és bizonyítható, azt felesleges tagadni. Ami viszont nem bizonyítható, azt nem kötelességed elmondani.

CK: Összességében milyen következményekkel jár egy ilyen procedúra?
FL: Néhány óra, amíg jegyzőkönyveznek, és felveszik az adatokat. Ezt követően, ha gyanúsítottként hallgattak ki, vizeletmintát vesznek, ami csak azt mutatja meg, hogy valóban fogyasztottál-e,
vagy sem. Bár a papíron feltüntetik a mennyiséget is, ezt az eljárás során nem veszik figyelembe. Megelőzendő egy rakás papírmunkát most már a bíróságig sem jutsz el, hanem ott a rendőrségen felajánlják az elterelés lehetőségét. Ha ezt választod, semmi egyéb dolgod nincs, mint meghatározott időközönként, általában kéthetente megjelenni egy eltereléssel foglalkozó intézményben, ahol általában a lejelentkezésen túl nem történik semmi, de ez persze az adott szakembertől függ. Miután letelt a fél év, ők automatikusan megküldik a papírokat a rendőrségre, meg ahova kell, és az ügy lezárult. Szóval, nincs mitől félni! Legfeljebb az fordulhat még elő, hogy kiszámlázzák az eljárás, valamint a vizeletvizsgálat költségét, de ez 10-20 ezer forintnál nem több…

Megosztom...