Nem szívás, nem ámítás

Hordozható vaporizer a filctollban

Legutóbbi számunkban már hírt adtunk a szakmai körökben és a közönség soraiban egyaránt átütő sikert arató Vapbongról. Ezúttal sikerült az ötletgazdát, Daniel Sherlock Wernert is megszólaltatnunk.

Cannabis Kultusz: Mi a különbség a Vapbong vaporizer és egy hagyományos pipa közt?

Daniel Sherlock Werner: Általában – legyen szó akár a Vapbongról, akár bármelyik vaporizerről – a legnagyobb különbség abban áll, hogy az aromát vagy a dohányt meggyújtás nélkül szívhatjuk el. Ily módon rengeteg káros összetevő inhalálása elkerülhető, például a dohányzás (hagyományos cigaretta) esetében a kátrányé. A vaporizer használatakor ráadásul megfelelő mennyiségű levegőt is keverünk a folyamathoz, mivel a szánk és a hevített anyag egymástól viszonylag távol helyezkedik el – ezáltal tovább hűl és szűrődik az amúgy is minimális füst, mivel közvetlenül nem érintkezünk a hevített anyaggal, jelentősen csökkenthetjük akár a rák kialakulásának esélyét is. A Vapbong használata tulajdonképpen dohányzás füst nélkül.

CK: Történészként a Vapbong ötlete meglehetősen furcsának tűnik. Mi motivált?

DSW: Korábban filozófiát és történelmet tanultam, később spanyol történelemből doktoráltam. A PhD fokozat megszerzése után tíz évig éltem Spanyolországban, ám ez idő alatt szép lassan elegem lett az akadémiai világból, így aztán másfajta hasznos elfoglaltság után néztem. Rájöttem, hogy a kreatív, kétkezi munka rengeteg örömet okoz számomra – az elmúlt évek során számtalan különféle feladatom volt. A Vapbong megalkotásában két dolog motivált: egyrészt nem akartam feleslegesen füstöt szívni, ezért beszereztem egy vaporizert. Másrészt viszont ez a gép túl nagy – emiatt helyhez kötött –, én pedig szerettem volna egy kisebb, hordozható változatot. Mivel nem találtam ilyet, elkezdtem a megoldáson dolgozni. Ekkor persze nem is gondoltam arra, hogy két évvel később valamiféle világraszóló találmánnyal állok elő.

CK: Mennyiben különbözik a Vapbong a már forgalomban lévő vaporizerektől?

DSW: Mindenekelőtt abban, hogy a Vapbong – eredeti célomnak megfelelően – kicsi és hordozható, akár a zakód zsebé­ben is elfér. Emellett – hiába, hogy csak ekkora – tökéletesen megfelel a vaporizerekkel szemben támasztott elvárásoknak és követelményeknek. A tokja, ami leginkább egy vastag, alkoholos filcéhez hasonlít, tökéletesen megvédi a külső hatásoktól, használata pedig rendkívül egyszerű: néhány pillanat alatt megtöltheted, a belső üvegbetétben elhelyezett gyógynövényből vagy dohányból rövid hevítés után egyből vaporizálhatsz, és már zsebre is vághatod. Weboldalunkon egyébként még rengeteg hasznos információ található róla: videók a használatáról, a tisztításáról és így tovább. S még valami: a Vapbong ár-érték aránya is nagyon kedvező, egyszóval a termék olcsó.

CK: Melyek azok a bizonyos egészséget és pénztárcát kímélő tulajdonságai, melyekre – többek közt – a hirdetéseitekben is utaltok?

DSW: Egyrészt a levegőkeveréses módszer miatt kiküszöbölhetők a hagyományos dohányzás legkárosabb mellékhatásai. Persze nem szabad elfelednünk, hogy végső soron ez is egyfajta dohányzás, tehát káros az egészségre, de sokkal kisebb mértékben, mint a klasszikus értelemben vett füstölés. Másrészt a Vapbong használatakor nem tüzeljük el a dohány, illetve a füstölni kívánt növény hasznos alkotóelemeit, míg a cigaretta, a pipa égetésekor rengeteg összetevő, íz és aroma kárba vész. Ez pazarlás. Ráadásul, akármivel töltöd meg, a Vapbongba – mérete és hatékonysága miatt – kevesebb is elég, ily módon kíméled vele a pénztárcád.

CK: Hogyan fogadta a közönség és a szakma a találmányt?
DSW: Az emberek kezdettől fogva kedvelik a Vapbongot, elsőként a külcsín, a filctollimázs fogta meg őket. Mint azt már említettem, magamnak találtam ki az egészet, soha nem gondoltam, hogy valaha üzleti vállalkozás lesz belőle, hogy egyszer majd épp egy magyar magazinnak adok interjút róla. A barátaim is szerettek volna maguknak egyet-egyet, így hát készítettem még néhány darabot, aztán egy szép napon megismerkedtem Thomasszal a Plantasur tulajdonosával (A Vapbong spanyol forgalmazója és disztribútora – A Szerk.). Ő az első pillanattól kezdve hitt a termékben, és igaza lett: ajánlásával a Vapbong nagyon hamar ismertté vált. Számos nemzetközi vásárról elhoztuk a legjobb terméknek járó trófeát, s ami a legjobb az egészben, hogy vásárlóink 99%-a tökéletesen elégedett a fejlesztésünkkel.

CK: A forgalmazás, illetve az árusítás megszervezése okozott problémát? A hatóságok nem akadékoskodtak?

DSW: A Vapbong többféle növényi származék inhalálására alkalmas, a teljesség igénye nélkül: orvosi zsálya, komló vagy éppen eukaliptusz is vaporizálható benne. Mivel nem tartalmaznak mérget, mi elsősorban ezekhez a növényekhez ajánljuk, persze a vásárló maga dönti el, hogy mit hevít benne. Egy öngyújtókat forgalmazó cég – melynek termékével meggyújtható egy gyertya, de egy bomba gyújtózsinórja is – sem vonható felelősségre azért, ha nem békés célokra használják a termékét. Szerencsére nekünk még nem akadt ilyen jellegű problémánk.

Megosztom...