New York kormányzója legalizációt sürget

A környező államok kannabisz engedélyezései miatt nincs igazán más lehetőség számunkra, mint a legalizáció – nyilatkozta Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója tavaly decemberben, aki 2019. kiemelt politikai céljai közé sorolta az intézkedést.

Való igaz, hogy New York egyik keleti szomszédja, Massachusetts már rekreációs célra is engedélyezte a marihuánát és New Jersey is hasonló lépésre készül. A valódi okot viszont, inkább a tervezett adóbevételben és a lakosság támogatásában kell keresnünk. A kormányzó korábban ellenezte a legalizációt és úgy vélte, hogy egyéb káros szokások elterjedését hívhatja életre. Ez az érv azonban háttérbe szorult, mióta megtudta, hogy évi több százmillió dollár adóbevételt remélhet a legális kannabiszból, amiből helyre lehetne hozni New York állam súlyos adósságokkal küzdő tömegközlekedését. Ünneplés helyett azonban kételyekre ad okot, ha egy politikus pusztán a remélt anyagi haszon miatt válik hirtelen legalizációpártivá, hiszen nagyon is elképzelhető, hogy a nagyvállalatoknak kedvező, de a kistermelőket háttérbe szorító modellben gondolkodik.

New York polgármestere Bill de Blasio az elsők közt támogatta az ötletet, hozzátéve, hogy a szabályozást nem szabad a nagyvállalatok igényeire szabni. A New York Times azonban figyelmeztetett, hogy de Blasio öt éves működése alatt képtelen volt megállítani a nagyobb cégláncok térhódítását New Yorkban, ami miatt sok helyi kereskedőnek kellett lehúznia rolót. A másik oldalon viszont az is igaz, hogy Cuomót az egészségügyi vonatkozások is foglalkoztatják. Az előnyök és a kockázatok feltárása érdekében 2018-ban megbízta az állami Egészségügyi Minisztériumot, hogy egy tanulmányban összesítse a marihuána legalizációjának hatásait. A kiadványban a kedvező hatások kerültek túlsúlyba, ami nem meglepő, hiszen minden legalizáló állam hasonlóról számol be. Mindez azonban nem biztosíték arra, hogy a new york-i legalizáció társadalmilag és gazdaságilag is mindenki számára előnyös lesz. A kormányzónak mostantól elsősorban azzal kellene foglalkoznia, hogy New York állam legalizációja egy igazságos rendszert hozzon létre, ami a kisebb piaci szereplők számára is teremt lehetőséget.

Megosztom...