Párbeszéd helyett pártbeszéd?

„Aktív, folyamatos párbeszéd: ez tartja féken és ébren a politikát” – olvashatjuk a Lehet Más a Politika (LMP) EP-választásra készült szóróanyagán. Schifferék pártja májusban azonban többszörösen is bizonyította, hogy igyekszik idomulni a politikai elit nyújtotta mintákhoz.

Első körben akkor hökkentünk meg, amikor a TASZ és a Kendermag által szervezett fűpolitikai beszélgetéstől – amelyre minden, az EP-választáson induló pártot meghívtak – az LMP egyedüliként zárkózott el. Indoklásról nem tudunk. A hidegzuhany még csak ezután következett! A 168 óra kérdésére Schiffer András beszámolt az LMP drogpolitikai el(nem)képzeléseiről (idézet a lapból): „A szóvivő a párt drogpolitikai álláspontjáról elmondta, hogy a jelenlegi kormányzat által képviselt hozzáállással nem kívánnak szembemenni; nem változtatnának a jelenlegi szabályozáson. Schiffer András szerint a drogkérdés most nem tartozik Magyarország legégetőbb problémái közé.”
A párt drogtémában érintett szimpatizánsai joggal akadtak fenn a nyilatkozaton: ha egy kérdés nem elég égető, akkor kopipésztelhetjük a korábbi kormányzat álláspontját? Más források szerint a párton belül nincs konszenzus a kérdésről, de szerintünk ez sem indokolhatja a kiállást a büntető drogpolitika mellett. Valóban nem lehet újabb anyagi forrásokat teremteni a dekriminalizálással, és azt a gazdaság „zöldítésére” fordítani? Az eset után az LMP egyik EP-jelöltje pontosított: a párt maximálisan dekriminalizáció párti, de a jogalkotáson nem, csupán a jogalkalmazás szellemiségén változtatna. Mintha a rendőröknek lenne mérlegelési lehetőségük a jogszabályok értelmezésében és alkalmazásában… Ennél az is jobb lett volna, ha azt mondják: fogalmunk sincs, hogy mit kezdenénk a drogpolitikával, de azt tudjuk, hogy Lehet Más!

Megosztom...