Rototom – Prága – Dubaku

Volt egyszer, hol nem volt egy reggae tehetségkutató… De komolyra fordítva a szót, tegnap, Prágában lezajlott a Rototom Reggae Contest kelet-közép-európai döntője, ahol három zenekar mérkőzött a zsűri kegyeiért. Ha sarkítani szeretnénk, mondhatnánk azt is, hogy a szláv nyelvek képviselői, egy lengyel dancehall csapat a Natural Dread Killaz, és egy szerb ska banda, az Irie FM mérte össze erejét a nemzetköziséget hangoztató, angolul megszólaló Dubaku Band-del.

A modern technikának hála a facebookon, az alábbi oldalon figyelemmel kísérhettük a prágai show-t. Az együtteseknek az eseményen 40 percük volt (benne a beállás is) egy saját show bemutatására, amit a helyi zsűri értékelt az alábbi szempontok szerint: eredetiség, előadás minősége, színpadi hozzáállás (a beállást is figyelték valamint a pontosságot), a közönség bevonása a műsorba, illetve az együttes azon potenciálját is vizslatták, vajon európai színvonalú koncertet képesek-e végigjátszani.

A színpadra először a Dubaku Band léphetett. Megszokottan jó produkciót adtak elő, csak egy valami hiányzott – főleg később összehasonlítva a többi indulóval – az a bizonyos tűz. Doki és Céanne próbálta ugyan angol nyelven bevonni a közönséget, ez azonban kevésbé sikerült. Az nem igazán derült ki, hogy ennek oka a korai kezdés (este 9 óra), vagy a közönség nyelvi korlátai voltak, akárhogy is nehezen indult be a prágai masszív. Az is mindegy, hogy vajon Doki a produkció elején sörösüveggel lépett a színpadra vagy pedig vizet tartott a kezében, bármelyiket is biztos, hogy a színpadkép értékelése során nem hatott pozitívan a zsűrire. A 40 perc leteltével a csapat - külön hangsúlyozom - időben lejött a színpadról, és kezdődött az átállás.

 

 

Következett a Natural Dread Killaz egyenesen a kannabisz fogyasztást nemrég dekriminalizáló Lengyelországból. A Dubakuhoz képest hosszúra sikeredett beállás után a húrokba csapnak, bár angolul vezették fel magukat, hamar lengyelre váltottak, ami úgy látszik, hogy nem volt hátrány Csehországban, mert nagyobb forwarddal fogadta a közönség. A produkció energiája is tapintható volt, dancehall, modern conscious ragga élő hangszereléssel, nem kis show. Végül túllépték jó negyed órával a megengedett 40 perces időkeretet, és átadták a színpadot az Irie FM-nek.

 

 

A szerb csapat beállása során a korábbi késést is meghaladta, aztán elindult a ska. Óriási lelkesedéssel csápolt, táncolt a prágai masszív. A dalok mind szerbül – lehet, hogy volt közte angol is, de egyszerűen nem lehetett érteni – szóltak, így nem tudtuk eldönteni miről szólnak, mindenesetre az biztos, hogy a gandzsa szó többször is elhangzott. A déli szomszédok kb. fél órával később tántorogtak le a színpadról, mint kellett volna és ekkor beütött a mennykő és most nem az időjárásról van szó.

 

 

Az addig sem épp tökéletes közvetítés, amely magas alapzajban, elég rossz minőségű hanggal párosult egyszerűen elhallgatott, csak susogás jött a hangszórókból, így csak azt láttuk, hogy az Irie FM lépett újra színpadra kb. 20 perc elteltével. Az énekes srác pedig rágyújtott egy méretes lantra. Tanácstalanságunk addig tartott, amíg Ede barátunk – a Mighty Fishers oszlopos tagja – a chaten tudatta, hogy az első valóban a szerb csapat lett. Nos, ezúttal is gratulálunk nekik. Az Irie FM-et egyébként láthatjátok élőben a fonyódi Babel Sound fesztiválon, júliusban.

A Dubakunak ezúttal is gratulálunk, ti voltatok a legjobbak és szerintünk saját jogon fogtok eljutni a legnagyobb európai színpadokra, nem pedig tehetségkutatón keresztül!

Hozzászólások

Új hozzászólás