Szabályozott félmegoldás

Mi az alapvető célja egy ország törvényeinek? Hogy megvédje vele a polgárait és igazságot szolgáltasson. Elvileg a drogok használatát és a velük folytatott kereskedelmet tiltó jogszabályok funkciója is az lenne, hogy óvja a polgártársak egészségét és biztonságát. A fogyasztók üldözése viszont felborítja ezt a képletet.

Mi is szóltunk már bővebben a szintetikus kannabinoidokról, talán ki is próbáltuk némelyiküket, de nem hinnénk, hogy az élmény felért volna bármelyik háztáji zöldség által nyújtott eufóriával. De hát ízlések és pofonok, ugye.

Ami azonban biztos, hogy míg a kender hosszú távú hatásait már elég jól ismerjük és neves szakértők listáját követve azt jóval ártalmatlanabbnak ítéljük az alkoholnál és a dohánynál, addig a szintetikus kannabinoidok esetében csak találgatni lehet. Ezért is nyilatkozta e szerek atyja az ABC Newsnak, hogy szíve szerint inkább a kannabiszt legalizálná, mint a gomba módra szaporodó, kockázataik tekintetében kiszámíthatatlan zabigyerekeit. Ő ugyanis elsősorban egészségügyi oldalról közelít a kérdéshez. De hogyan vélekednek a fogyasztók?

Ausztráliában és Új-Zélandon nem Spice, hanem Kronic márkanéven terjedtek el a fűpótlékok és egészen mostanáig nem szerepeltek a tiltólistán. Augusztus elsején azonban az új-zélandi kormány bejelentette, hogy 12 hónap erejéig a jelenleg ismert 43 (!) fajta szintetikus kannabinoid mindegyikét felveszi az „ideiglenesen szabályozott szerek” listájára, vagyis gyors ütemben el kell őket tüntetni a smartshopok polcairól. A Kronic jelenleg 8700 rajongóval büszkélkedő Facebook oldalán be is indultak a rendkívüli vásárlási akciók, érdekesebbek viszont a kormánydöntésre adott reakciók a fanok részéről. Sokan azért bírálják a határozatot, mert így kénytelenek lesznek újból az illegális marihuánához fordulni és máris nosztalgiával gondolnak arra a pár hónapra, amíg a törvény nem fenyegette őket, de most a kormány újra bűnözőket farag belőlük. Mások a sztenderd minőséget siratják, és előre tartanak a változó minőségű, ilyen-olyan szerrel-szarral felütött gandzsák beszerzésétől, még úgy is, hogy tisztában vannak a műfű-hűség kockázataival. És persze megjelent a tipikus érv is, hogy ha a Kronic nem, akkor a bizonyítottan ártalmas alkohol és a dohány miért igen? Sőt, a „Maradjon legális a Kronic Ausztráliában” oldalon már be is indult a szervezkedés és tüntetéseket helyeztek kilátásba a zabigyerekek védelmében!

Mindezek tükrében elgondolkodtató, hogy elvileg az egészség védelmében hozott törvények a fiatalok egy jelentős csoportját kiszámíthatatlan hatásokkal járó szerek használata felé terelik, pusztán azért, mert annak füstjét gond nélkül a rendőrök arcába lehet fújni. Ideje lenne komolyan végiggondolni, hogy milyen szabályozás garantálná a biztonságos szerhasználatot, legyen szó akár a legális, akár az illegális drogokról, vagy a szürkezónában megjelenő pótlékokról. Mert ha már valaki pszichoaktív szerek fogyasztására adja a fejét, azt sokkal jobb, ha tudatos döntés és a kockázatok számbavétele motiválja, mint a büntetőjogtól való félelem.

Megosztom...