Szexuális üzemanyag

A kannabisz a spermiumszámot és az orgazmusokat is növeli

Eltérő tapasztalatokat és véleményeket lehet hallani a kannabisz szexuális életre és potenciára gyakorolt hatásáról. De mit mond erről a tudomány? Két friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy a kannabisznak nagyon is megvan a helye az egészséges és örömet okozó szexuális életben, mindkét nem számára.

A kenderalapú wellness termékek, masszázsolajok, síkosítók, illetve a kannabinoidokat tartalmazó szexuális kiegészítők mind azt sugallják, hogy a kannabisz jótékonyan hat a nőiségre és kéz a kézben jár a szexualitással. A beszámolók jó része azonban anekdotikus jellegű, a kutatások pedig nem nyújtanak egyértelmű képet. A nyitott kérdések cáfolhatatlan megválaszolására mi sem vállalkozhatunk, de két friss kutatás eredményei talán közelebb hoznak abban, hogy pontosabb elképzelésünk legyen a kannabisz szexuális életre és termékenységre gyakorolt hatásáról.

Kétszerannyi női kielégülés

A Sexual Medicine szakfolyóiratban publikálták azt a tanulmányt, amely a kannabisz libidóra gyakorolt hatását vizsgálta nők esetében. Ez az egyik olyan terület, amit eddig leginkább anekdotikus beszámolók uraltak, emiatt is döntöttek úgy a kutatók, hogy több száz nő tapasztalatát összesítik. Az elemzésbe 373 résztvevőt vontak be (többségük heteroszexuális, fehér nő) akiknek anonim felmérés keretében elemezték a válaszaikat 2016 márciusától 2017 februárjáig. A felmérésben egyebek mellett rákérdeztek, hogy mennyire elégedettek a jelenlegi szexuális életükkel, átélnek-e orgazmusokat, használnak-e síkosítót stb. A kutatók természetesen kíváncsiak voltak a résztvevők marihuána-használatára és hogy azt szexuális együttlét előtt fogyasztják-e. A teljes mintából 176 nő nyilatkozott úgy, hogy szokott használni kannabiszt. Közülük 68,5% számolt be kellemesebb szexuális élményről, 60% számára megnövekedett a libidó, míg 53% a kielégítő orgazmusok növekedését jelezte. Összességében a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a szex előtti kannabisz használat megkétszerezte a kielégüléssel járó orgazmus esélyét. A kutatást vezető Becky Lynn a fájdalomra alkalmazott gyógyászati kannabisz eseteiből kiindulva volt kíváncsi arra, hogy miként befolyásolja a kannabisz azoknak a szexuális életét, akiknél az alapesetben fájdalommal jár, ezért az orgazmus átélése is nagyobb nehézséget jelent. A hatásmechanizmus azonban továbbra sem teljesen világos. Közrejátszhat a kannabisz stresszoldó hatása, ami növelheti a bizalmat és a kísérletező kedvet. Szintén felmerülhet a kannabinoid receptorok szerepe a szexuális hormonok szabályozásában, amit a kannabisz aktivál. És nem utolsósorban a marihuána gyakran fokozza az érzékszervi észlelést, beleértve a tapintást, a látást, a szaglást és az ízlelést is, ami felerősödött élményeket is jelent. A kutatás a nyitott kérdéseivel együtt is további bizonyítékokkal arra, hogy a kannabisz előnyösen hat a nők szexuális életére.

Magasabb spermiumszám

Az élmény azonban csak az egyik oldala a szexualitásnak. További kérdés, hogy a kannabisz milyen hatást gyakorol a nemzőképességre. Februárban publikálták a Human Reproduction című szakfolyóiratban azt a tanulmányt, ami a kannabiszhasználat és a spermiumszám arányának összefüggéseit vizsgálta. A Harvard Egyetemen készített tanulmány olyan férfiakat vizsgált, akik termékenységi klinikához fordultak segítségért, így a kutatás az általános népesség tekintetében nem reprezentatív. Az eredmények azonban így is elgondolkodtatóak. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a rendszeres, nagymennyiségű fogyasztás csökkentheti a sperma termelését. Ehhez képest ebben a vizsgálatban a mérsékelt, átlagosan heti két joint mennyiségű használat növelte a tesztoszteronszintet és a spermiumok termelését is. A kutatók 662 alacsony nemzőképességű férfit vizsgáltak meg, akik 2000 és 2017 között jártak kezelésre a Massachusetts állam kórházának Termékenységi Központjába. A vizsgált személyek közül annak a 365 főnek, aki valaha mérsékelt mennyiségű kannabiszt használt, jelentősen magasabb (64,7 millió spermium/milliliter) spermiumkoncentrációja volt, mint annak a 297 főnek, aki sosem használt kannabiszt (45,4 millió spermium/milliliter). A magyarázat szerint a testünkben található endokannabinoid rendszer szerepet játszik a termékenységben és ennek enyhe stimulálása kedvezően hat a potenciára. Érdekes módon abban nem sok különbség mutatkozott, hogy valaki a vizsgálat idején is fogyasztó volt-e vagy akár évekkel korábban fogyasztott utoljára, így tartós hatásokról beszélhetünk. A kutatók természetesen olyan faktorok szerint is megszűrték a kapott eredményeket, mint az életkor, a kannabisz-absztinencia ideje, a dohányzás, a kávé, az alkohol és a kokain használata. Minthogy az okokat ebben az esetben is csak találgatja a tudomány, a kutatásvezető óvatosan fogalmaz: „Ezek a váratlan eredmények rávilágítanak arra, hogy milyen keveset tudunk a marihuána reproduktív egészségre gyakorolt hatásáról” – nyilatkozta a kutatásban részt vevő Jorge Chavarro, hozzátéve, hogy további vizsgálatokra van szükség a tisztánlátáshoz. A fenti kutatásokból látszik, hogy bár perdöntő bizonyítékoknak nem vagyunk birtokában, de megfelelő fogyasztási kultúra mellett a kannabisz jótékony hatást gyakorolhat mind a szexuális élvezetekre, mind a nemzőképességre.

Megosztom...