Társadalmi egyeztetés a készülő Drogstratégiáról

Talán mindnyájan emlékszünk arra, hogy tavaly decemberben a kormányzat visszavonta az alig egy éve életbe lépett Drogstratégiát annak vállalhatatlanságra hivatkozva. Egyik indokuk szerint az előző kormányzat csak a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottsággal (KKB) egyeztetett. Akkor az új kormányzat ígéretet tett, hogy a készülő drogstratégiát széleskörű társadalmi egyeztetések után dolgozza ki. Lássuk, miként teszi!

Először is a kormányzat a stratégia tervezetének elkészítésébe még a KKB-ba a drogszakma által delegált civileket sem vonta be, amit ők érthető módon számos fórumon sérelmeztek. A hét elejétől viszont lehetőség nyílt a drogstratégia tervezetének véleményezésére. Kommentár nélkül idézünk néhányat a társadalom véleményéből.


„Tegyük fel, hogy a szerhasználat betegség (én nem tartom annak csak ha túlzásba viszik). A betegeket pedig kórházban, gyógyintézményben szokás kezelni nem börtönben. Mondjon valaki olyan betegséget amit börtönnel kezelnek.”

„Először is a cím rossz. A helyes cím: "Nemzetellenes és nem minden drogra értendő stratégia 2012-2020".”

"Már bocsánat, de szerintem elég nagy arcátlanság ilyen nyíltan bevallani, hogy a valóság helyett a drogellenes ideológia a "stratégia" mércéje.
Ha neaggyisten úgy adódna, hogy egy objektív tény kedvező színben tüntet fel egy illegális drogot, akkor az igazságot kell "visszaszorítani"? És ha a pálinkát tünteti fel kedvező színben valaki, akkor mit kap? Állami támogatást? És ha valaki hazugsággal tünteti fel rossz színben az illegális drogot? Azért meg vállveregetés jár?
Úgy tűnik, hogy a drogellenesség ürügyén bármit szabad. Szerintem oda kéne figyelni, hogy milyen határokat lépünk át az ideológiai irányelvek nevében..."

„Megjegyzem előre, hogy Jobbikos szavazó voltam. Történetem két évvel ezelőtt kezdődőt. Többszöri betörésben vettem részt alkohol befolyása alatt, elkaptak. Ezután szakorvos megállapította, hogy agresszív impulzus-kontroll zavarom van. Próbáltak gyógyszeresen kezelni, de életképtelen lettem, csak felkeltem és voltam, nem csináltam semmit, nem tudtam, nem volt motivációm. Többször próbáltam öngyilkossági kísérletet tenni, szerencsére nem sikerült. Aztán kipróbáltam a füvet... és most boldogan, egészségesen élek Hollandiában. :) Ha még ön gyógyítani se hagyják a népet, akkor ne csodálkozzanak, ha a végén csak az együgyű, munkanélküli alkoholisták maradnak hőn szeretett országunkba.”

„Mint diplomával rendelkező,egészséges családi életet élő,elismert sportteljesítménnyel rendelkező,soha nem dohányzó, absztinens kannabisz fogyasztó azt szeretném kérni,hogy termeszthessek itthon,saját használatra 2tő marihuánát,valamint lehessen nálam 5gramm marihuána,amit nem iskola illetve óvoda közelében fogyasztok.Cserébe hajlandó vagyok 5-10ezer forintos tételt havonta befizetni egy gyüjtőszámlára,amiből addig üldözhetik a dizájnerdrogokat amíg bírják szusszal!A többi nemérdekel...”

„Az jópofa hogy kiterjesztené a stratégiáját Magyarország a határon túlra. Én inkább arra leszek kíváncsi, hány fiatal fog magyar állampolgárságot kérni, ha 1-2 gramm fűért szlovákként majd pénzbüntetést, de magyarként – második alkalommal – már akár börtönt is kaphat. Nem hiszem hogy tolakodni fognak! Arról nem is beszélve, hogy a jelenleg Amszterdamban élő kb. 3000 magyar fiatal ezért szintén nem fog hazajönni országot építeni! És csalamádéért meg túrórudiért sem. Inkább építi Hollandiát havi 2-3 ezer euróért, például mert nem fenyegetik 1-2 gramm fű miatt börtönnel!!!”

"Semmilyen adattal nincs alátámasztva, hogy az alkoholt miért veszik ki a veszélyeztető körből. Sokszor annyian halnak meg alkoholizmus miatt, sokkal több erőszakos cselekményt és családi drámát okoz az alkohol, mint a "kábítószer". Csak rá kell nézni Pállfy Istvánra, mivé változtatja az embert. Ettől eltekintve ez az iromány nem stratégia, hanem alibi, miért üljön a kormány ölbetett kézzel.”

„A legnagyobb probléma ezzel a „stratégiával” hogy nem is igazán burkoltan a fogyasztók megbélyegzését, fenyegetését és üldözését elfogadható, sőt hatékony eszköznek tekinti. Ráadásul erre többet fordítanak, mint prevencióra és ártalomcsökkentésre együttvéve! Heroin függő voltam, több mint tíz éve vagyok absztinens és személyes tapasztalatom, hogy a velem szemben akkoriban alkalmazott megbélyegzéssel volt a legnehezebb megküzdenem, nem pedig az elvonással. A család az ismerősök részéről éppúgy érezhető volt, mint vadidegen emberek részéről.
Annak nem sok értelme van, hogy egy 18-20 éves - csak mert másodszor is elkapták 1-2 gramm fűvel, és hála a „stratégiának” elterelésre már nem mehet -, esetleg börtönben szerzett „tapasztalatokkal” élhet, vagy priusszal kereshet munkát, egész hátralévő életében. A szerzők gyakorlatilag az esélyétől is megfosztanák, hogy valaha a közösség értékes és hasznos tagjának érezze magát. Ez komoly önértékelési zavart, antiszociális magatartást, összességében tehát legalább olyan károkat okozhat, mint maga a szerhasznált. A „stratégia” e szemlélete ráadásul a társadalomban is erősítheti az előítéleteket. Mintha nem is az Európában lennénk!”

„Ha én békésen szivogatok akkor mért kell engem agresszívan üldözni? Amikor dolgozok eltartom a családom amikor ülni fogok akkor engem fognak eltartani. ÉS ki fogja fizetni chf-es hitelem 2-3 évig amég börtönben vagyok? önök? Ki fog enni adni a 3 gyermekemnek önök? Kifogja meg magyarázni a kisfiamnak hol van apa? önök?

„Hianyolom a dokumentumok es munkaanyagok kozul azt a felmerest ami taglalja, hogy a bortonnel sujtot drogal visszaelo fiatalok eletere mennyire volt karos a buntetes es a bortonviselt mult, es milyen aranyban all ez az altaluk elkovetett buncselekmeny sulyaval. Ne felejtsuk el ez egy olyan buncselekmeny ahol valojaban nincsen sertett! De gondolom annyi mas egyertelmu dolog mellet, erre sem jutott ido hogy vegig gondoljak. Fiatal, rendezett hatteru, tanult, munkakepes embereket bortonbe zarni egy vagy ket spangliert, amikro amugy fuldoklunk az allamadosagba, az kerem pol korrekten fogalmazva: nem szolgalja a nemzet erdekeit maradektalanul, nem polkorrekten fogalmazva pedig surolja a hazaarulas also hatarat.”

„A fiatalkori lázadás lényege az, hogy az ember egy időre elszakad a kultúrától, amibe beleszületett, és megpróbálja magát a kultúra béklyói nélkül újradefiniálni. Aki azt gondolja, hogy ezt a folyamatot hivatalos ifjúsági programokkal támogatni lehet, az nem ért az egészből semmit.”

„Szerintem jó ötlet, hogy a stratégia kitér a méltósághoz és egészséghez való jog részletes értelmezésére.
De két nagyon fontos dolog hiányzik belőle:
Sok illegális drognak van gyógyászati haszna, de a marihuána esete, ami egy évezredes gyógynöveny talán a legszemléletesebb. A stratégiának meg kell fogalmaznia, hogy az egészséghez való jog nem teljesül, ha nem biztosított a gyógynövények orvosi szempontból indokolt használata.
A másik pedig, hogy stratégiai célnak kell lennie megvizsgálni, hogy milyen hatással van a testi-lelki egészségre és az emberi méltóságra az erőszakos üldözésnek.
Az üldözés jelenleg eléggé meghatározó eleme a drogstratégiának. Mindenképpen fel kell tenni és folyamatosan vizsgálni kell azt a kérdést, hogy a tapasztalati tények tanúsága szerint az üldözés rombolja, vagy javítja a testi-lelki egészséget, és valójában biztosítja, vagy inkább sérti az emberi méltósághoz való jogot.
A valódi következmények folyamatos empirikus vizsgálata minden stratégia fontos eleme."

„Tudtommal demokráciában először szokás konzultálni szakemberekkel, civilekkel, a zemberekkel majd az után tervezni.”


Hozzászólások

Új hozzászólás
goat - 2011-09-05 - 17:57:10

Ez mi????? Idézet a stratégiából.

Erős idegzetűeknek.

Idézet.

6. Média színtér

· A függőséget okozó szerek bármilyen célú és formában történő reklámozását és
népszerűsítését tiltó jogszabályok megalkotása, az internetes tartalmak ez irányú
fokozott ellenőrzése. A droghasználatot népszerűsítő felületek figyelése, illetve azok
szakmai és jogi eszközökkel való visszaszorítása érdekében internet figyelő szolgálat
szervezése szükséges. A világhálón és a kereskedelmi kommunikáció egyéb színterein
egyaránt vissza kell szorítani a kábítószer fogyasztást kedvező színben föltüntető
tartalmak megjelenését.

· A kereskedelem, különösen azon árusítóhelyek ellenőrzése, melyek a kábítószer
termesztésének és használatának legkülönbözőbb eszközeit árulják. E termékek
árusításának, reklámjának visszaszorítása. (Például: kender képével árult üdítőital,
csokoládé, pólók, újságok, energiaitalok, stb.)