Úton a szabályozott piac felé

Úton a szabályozott piac felé

Mostanság egyre több és több tudományos jelentés, tanulmány támasztja alá a tényt, hogy a kannabisztiltó drogpolitika nagyobb kárt okoz a fogyasztóknak, mint maga a szer. Legutóbb a tudósokból, akadémikusokból és drogpolitikai szakértőkből álló Globális Kannabisz Bizottság (Global Cannabis Commission, GCC) adott közre egy dokumentumot, amely egyebek mellett hosszasan fejtegeti, hogy a szabályozott piac jóval kevesebb ártalmat okozna a fogyasztóknak és a társadalomnak, mint a szigorú nemzetközi prohibíció.

Mostanság egyre több és több tudományos jelentés, tanulmány támasztja alá a tényt, hogy a kannabisztiltó drogpolitika nagyobb kárt okoz a fogyasztóknak, mint maga a szer.
Legutóbb a tudósokból, akadémikusokból és drogpolitikai szakértőkből álló Globális Kannabisz Bizottság (Global Cannabis Commission, GCC) adott közre egy dokumentumot, amely egyebek mellett hosszasan fejtegeti, hogy a szabályozott piac jóval kevesebb ártalmat okozna a fogyasztóknak és a társadalomnak, mint a szigorú nemzetközi prohibíció.
Mivel 2009-ben az ENSZ az érvényben lévő drogpolitika felülvizsgálatát tervezi, a tanulmány pedig alapvetően a nemzetközi szervezet egyik civil egyesületének, a Beckley Alapítványnak készült, elképzelhető, hogy a közeljövőben enyhülnek a kannabiszra vonatkozó szabályozások – de a törvénymódosításokról szóló viták egész biztosan újra napirendre kerülnek.
„Meg kell kérdőjeleznünk a marihuánával kapcsolatos általános tévhiteket. A világon 160 millióan fogyasztanak kannabiszt, s bár nem tagadhatjuk, hogy vannak egészségkárosító hatásai, azok az alkoholéhoz vagy a dohányéhoz képest jóval gyengébbek. Mindent egybevetve csupán két haláleset köthető a marihuá­nához világszerte, miközben az alkohol és a dohány csak Angliában százötvenezer ember életét követeli évente” – áll a jelentésben.
A GCC a szabályozott piac alternatíváját is felvázolta: kenderadót vezetnének be, korhatárral szabályoznák a hozzáférést, valamint csak minősített és korlátolt hatásfokú kannabiszt tennének elérhetővé, tovább csökkentve ezzel a fogyasztás ártalmait. „A jelenleginél sokkal racionálisabb és effektívebb fellépésre van szükség, az érvényben lévő szabályozás ugyanis egyáltalán nem működik” – állítják a tanulmány készítői.

Megosztom...