Vallás, vagy bűncselekmény?

Vallási alapon védekezhet a Kanadában élő fűfogyasztó. Egy – magát megnevezni nem kívánó – kanadai főbíró elutasította a támadást, mely azt állította, hogy a marihuána törvény megsérti a kanadai alkotmány vallásszabadságra vonatkozó paragrafusát.

Két torontói atya – az Univerzum Temploma elnevezésű vallási csoportból – vette fel a harcot saját marihuána-kereskedelmük védelmében. Az egyik tisztelendő állítólag kis mennyiségű füvet adott el egy beépített rendőrnek – aki mellesleg ugyancsak az egyház tagja.

A felekezet tagjai ugyanis spirituális célból használnak rendszeresen kannabiszt, így könnyedén érvelhettek a vádlottak azzal, hogy a vallásszabadságot sérti a fű ellen irányuló BTK bekezdés. Az ügyész ellenérve erre az volt, hogy ennyi erővel gyakorlatilag az egyház tagjai legálisan füvezhetnek majd, vagyis tulajdonképpen akárki hivatkozhat a vallásszabadságra, és megússza a büntetőjogi eljárást.

A döntést hétfőn Thea Herman törvényszéki bíró hozta meg, melynek tárgyalása során a bíróság megállapította, hogy az egyházat valóban védi az alkotmány – mint vallásos gyülekezetet, azonban belátták, hogy a szabadságjogok első szekciója lényegesen korlátozza a vallásszabadságot.

Herman elmondta, hogy a kábítószer-kereskedelem, mint vallásos cselekedet, nem érdemel feltétlen védelmet. Döntéshozatalában a következőt írta: „Nem fogadom el, hogy kannabiszt adnak át egy alagsorban, mint vallásos aktus. Képzelhetik ők azt, hogy füvet biztosítani másoknak jó dolog, de ez azonban nem változtatja annak átadását hitté, vagy vallásgyakorlattá.”
Azt is közölte, hogy minden további nélkül biztosítja a büntetőjogi mentességet azok számára, akik a marihuánát valóban vallási célokra használják, azonban igen nehéz felmérni, hogy ki az, aki valóban vallási megfontolásból nyúl a droghoz. A bírónő javasolja ugyanakkor egy olyan állami szerv létesítését, mely jogszerűen vizsgálja a vallási meggyőződésen alapuló kábítószer használatot, ezzel kiküszöbölve a kanadaiak veszélyeztetettségét kereskedelmi szempontból.

Walter Tucker és Michael Baldasaro – az egyház alapítói – arra ösztönzik a gyülekezet tagjait, hogy vegyék körül magukat a „Szent Életfával”, tehát ne csak szívják, de hordják, termesszék, és egyék is. Most, hogy a vallási védelmük megszűnt, szembe kell nézniük a marihuána-kereskedelem vádjával, melynek ügyében február 21-én újra megkezdődnek tárgyalásaik.

Hozzászólások

Új hozzászólás