Vége a holland Coffee Stopnak

Amennyire abszurd volt az ötlet, olyan gyorsan el is vetették: Amszterdam főpolgármestere kijelentette, hogy a holland főváros coffeeshopjai 2013. január elseje után is tárt karokkal várják a külföldi vendégeket.

Bár az igazságügyi minisztérium szóvivője korábban azt mondta, a Weed Pass bevezetésével az amszterdami kávézók sem úszhatják meg, hogy kirekesszék a külföldi vendégeket, a főpolgármester cáfolta az elhangzottakat. „Már egy éve egyeztetek az igazságügyi miniszterrel, talán jobban ismerem őt, mint a szóvivője”, nyilatkozta van der Laan főpolgármester. Ugyanakkor elismerte, hogy nehéz helyzetben vannak, mert a parlamenten belül sincs egyetértés a marihuána szabályozásáról. Ez azonban rövidesen a tilalom ellenzőinek kedvezhet, hiszen a szeptember közepén tartott, előre hozott választáson leszerepelt a Weedpass bevezetését erőltető kereszténydemokrata párt, és az október végén megalakult nagykoalíció sem támogatja, hogy a külföldi turistákat kizárják a jóból. Egy szintén október végén napvilágot látott javaslat szerint a határ menti coffeeshopok maguk dönthetnék el, hogy csak regisztrált holland állampolgárokat kívánnak a vendégeik soraiban tudni, vagy bárkit. Ne legyenek illúzióink – ha a javaslatot elfogadják, akkor bolond lesz bármelyik coffeeshop- tulajdonos kitiltani a nyájas német, belga vagy francia vendégeket az üzletéből. Vagyis a legvalószínűbb forgatókönyv szerint jövőre visszaáll a holland rend, és a turisták sem az utcáról szerzik be a bizonytalan minőségű és mennyiségű gandzsát, hanem igényes környezetben, a menüből választhatják ki kedvenc fajtájukat.

Update: Amsterdam főpolgármestere megerősítette, hogy a város coffeeshopjai jövőre is szívesen látják a külföldieket, ugyanakkor formálisan is megtiltotta a diákoknak, hogy az iskolában spanglizzanak, ezzel gátolva az iskolákon belül folyó fűbizniszelést.

Megosztom...