50 év gondtalan füvezés

Máig sokan tartják, hogy a kannabisz a keménydrogok előszobája, az első lépés a lejtőn, avagy a boldog jövő elfecsérlésének első mozzanata és a többi. Egy hatvanas évei végén járó írónő egy teljes könyvet szentelt annak, miként alakította életét 50 évnyi rendszeres kannabiszfogyasztás. Lelőjük a poént: nagyon is jól!

Just Say Yes: A Marijuana Memoir cím mindent elárul. Catherine Hiller 68 éves, sikeres írónő, boldog feleség és három felnőtt férfi édesanyja, aki új, életrajzi regényében azt mutatja be, hogy a bevett nézettel ellentétben még fél évszázadnyi marihuána használat sem teszi tönkre az ember életét. „Meg akartam mutatni az embereknek, hogy a marihuánaszívástól nem kerülsz a gödör aljára” – beszélt motivációiról Hiller. „Az én történetem rengeteg más ember története is, akik napi rendszerességgel fogyasztanak kendert. És akkor mi van? Mi ezzel a probléma? Hova fog ez vezetni?” Nos, a fiatalok egy kisebbsége esetében többek között börtönhöz vagy priuszhoz, amit Hiller igazságtalannak tart, főleg annak tükrében, hogy a drogkartellek pénzeit tisztára mosó bankok megússzák egy pénzbüntetéssel.

A hatvanas években felnőve Catherine Hiller kortársaihoz hasonlóan a „Reefer Madness” típusú antipropaganda filmekből szerzett kétes ismereteket a marihuána veszélyeiről, de tapasztalatai hamar felülírták az uralkodó szemléletet. Hiller elismeri, hogy napi szintű használatát – amit csak a terhességei és a szoptatás idejére szakított meg – ugyanúgy függőségként lehet azonosítani, mint a napi rendszerességű kávézást, fogyasztása ugyanakkor kontrollált, nem szív gyerekei társaságában, vezetés előtt és napi teendőit hiánytalanul ellátja. Hiller mások tapasztalataira is kíváncsi: a könyv mellett elindított marijuanamemoir.com oldalon különböző témákban mindenki megoszthatja a kannabisz használattal kapcsolatos élményeit!

 

Megosztom...