50 ezer szabad állampolgár

A legalizáció egyik misztikus tulajdonsága, hogy nemcsak a jelent és a jövőt, de bizonyos mértékben még a múltat is meg tudja változtatni. Ha a százezernyi értelmetlen börtönbüntetést nem is tudja meg nem történtté tenni, az új megközelítés tízezrek fűvel kapcsolatos törvénysértéseit törölheti ki a bűnügyi nyilvántartásból.

A helyszín ezúttal Oregon, ahol a lakosság 2014 novemberében szavazta meg a kannabisz legalizációját. Az új törvénnyel értelmét veszítette a fogyasztók és a kisstílű terjesztők üldözése, és a szenátus úgy döntött, hogy programot indít azok számára, akik tartás, fogyasztás, otthoni termesztés vagy marihuánával végzett alacsony szintű kereskedelem miatt kaptak priuszt. Ez azért is hatalmas eredmény, mert a füvezők elleni rendőri eljárások egyik legkárosabb következménye, hogy derékba töri a karriereket, és megfosztja az embereket számos megbecsült és jól fizető állástól. A program a becslések szerint több mint 50 ezer fő számára fogja kibővíteni a továbbtanulási és munkavállalási esélyeket. A részvételhez a következő kritériumoknak kell megfelelni: az utolsó ítélet óta el kell telnie 12 hónapnak, minden pénzbírságot rendezni kell, le kell tölteni a kiszabott büntetéseket, vagy próbaidősnek kell lenni, és a jelentkezők kartotékában egyéb bírósági ítélet sem lehet 10 évre visszamenőleg. Vagyis a törvényhozók az amúgy törvénytisztelő, a büntetésüket kifizető vagy letöltő polgárok számára teszik lehetővé a priusz eltörlését.

Ha ez megvan, akkor ki kell kérni az illetékes körzeti bíróságtól a marihuánával kapcsolatos ítéletet (ez kb. 250 dollárba kóstál), majd az Oregoni Állami Rendőrség még 80 dollárt bezsebel ujjlenyomat-szolgáltatás címszóval, de ezt követően aztán végleg eltűnnek a múlt terhes emlékei a bűnügyi nyilvántartásból.

Megosztom...