A Beatles miatt drogozol

Magyarország jó hely. Aki már járt Zacher Gábor prevenciós előadásán, az hallhatta a lassan közhellyé váló „mindenki függ valamitől” mondást, megismerhette a mesékbe csempészett drogos motívumokat, és kis szerencsével a toxikológus kedvenc Rolling Stones-videóját is megtekinthette (Like a Rolling Stone – aki még nem látta, sürgősen pótolja).

Na, most ehhez képest mit kap az a peches fiatal, akinek a drogokhoz való viszonyát Oroszországban próbálják alakítani? Ha kicsit is vájt fülű a témában, akkor azt jó ideje láthatja, hogy bár az ENSZ új drogcárja orosz, ami a drogpolitikát, a prevenciót és a kezelést illeti, országa teljességgel szembemegy Európával. De mindig van lejjebb.

Jevgenyij Bryun, az Orosz Egészségügyi Minisztérium vezető alkohol- és kábítószer-specialistája egy moszkvai sajtókonferencián kijelentette, hogy a Beatles zenekar felelős a kábítószerekkel való kísérletezés elterjedéséért. De Bryun nem csak a levegőbe beszélt, hanem komolyan elmélyedt a gombafejűek munkásságában, és indiai kalandozásukban vélte felfedezni a pokol elszabadulásának időpontját, ahova Lennonék direkt a drogok által keltett tudatmódosítás reményében látogattak el. Amikor pedig a piac felismerte az árukapcsolást a zenei élmény és a drogok között, na akkor nyílt ki Pandora szelencéje – véli az orosz egészségügyi és drogszakértő.

Paul McCartney – aki idén, 70 éves korában bejelentette, hogy lassan felhagy a fűszívással – már korábban is elismerte a tagadhatatlant, hogy néhány nótában, többek között a Got To Get You Into My Life, a Day Tripper, vagy a Lucy In The Sky With Diamonds című szerzeményekben bizony konkrét kábítószeres utalások találhatók. No de amíg Sir Paul jelenleg is kitűnő egészségnek örvend, és Nyugat-Európa szép lassan megtanul együtt élni a drogokkal, és büntetőjogi helyett végre egészségügyi kérdéssé teszi a fogyasztást, addig Oroszország tűzzel-vassal tilt, üldöz, bebörtönöz és elzárkózik a bizonyítottan hatékony kezelési formák elől. Így eurázsiai szinten náluk a legmagasabb a heroinfüggők és a HIV-fertőzöttek aránya. Pedig az egykori Szovjetunióban a Beatles tiltólistás volt! Innen nézve Magyarország még egész jó hely.

Megosztom...