A brit betegek többségének elérhetetlen a kannabisz-terápia

Elkeseredett családok fordultak Boris Johnson brit miniszterelnökhöz, amiért az epilepsziás gyermekeik nem jutnak elérhető áron orvosi kannabiszhoz. Bár a kormány nyáron azt ígérte, hogy könnyebb és gyorsabb lesz a hozzáférés, a kannabisz havi költsége jelenleg a 2800 Eurót is elérheti.

Miközben Nagy-Britannia orvosi kannabisz programja hivatalosan 2018 nyara óta működik, az állami támogatás elnyeréséhez szükséges kritériumok nagyon szűkre szabják a betegek körét, így a többség kénytelen magánpraxist felkeresni. Most 25 epilepsziás gyerek és fiatal családja kérte nyílt levélben a miniszterelnököt, hogy a megfizethetetlen magánreceptek helyett terjessze ki az államilag támogatott hozzáférést a gyógyászati kannabiszra, hiszen több család hetek alatt kifogy a gyógyszeréből. Ez azért súlyos probléma, mert sok beteg számára a kannabiszhoz való hozzáférés élet-halál kérdése, amit a kormány is pontosan tud, hiszen pont egy ilyen súlyos epilepsziás eset indította el a párbeszédet a gyógyászati kannabiszról. A segélykérésért folyamodott családokat az Epilepsy Action jótékonysági szervezet is támogatja. A igazgató-helyettes a páciensekkel közösen kéri Boris Johnsont, hogy vessen véget az érintett családok szenvedéseinek és dolgozzon együtt a képviselőkkel azért, hogy a súlyos epilepsziában szenvedő gyermekek számára biztosított legyen az államilag támogatott kezelés.

Az epilepszia egyes típusai ellenállóak az alkalmazott gyógyszeres terápiákkal szemben és a kannabisz rendszerint épp ezekben az esetekben szokott hatékony lenni. Annál rosszabbat nem élhet át egy család, minthogy hosszú próbálkozások után végre rátalál az egyedüli hatékony gyógymódra, amit pár hónap után azért kell felfüggesztenie, mert nem tudja megfizetni. Többen két éve várják, hogy az állami támogatás az ő esetükre is kiterjedjen, és nem engedhetik meg maguknak vagy hozzátartozójuknak, hogy tovább várakozzanak. A levéllel kapcsolatban az Egészségügyi és Szociális Ügyek Minisztériuma csupán annyit mondott, hogy szerintük további bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy a kannabisszal folytatott kezelést rutinszerűen felírják és finanszírozzák az epilepsziás betegek számára. Ezért a további kutatásokat támogatják, miközben megvizsgálják, hogy miként lehetne minimalizálni a gyógyászati kannabisz költségeit. Ez a válasz azonban nem fogja megnyugtatni azokat a családokat, akiknél már minden más kipróbált terápia kudarcot vallott és most lenne szüksége a kezelésre.

Megosztom...