A britek többsége legalizációpárti

A nagyobb pártok politikusai rendszerint kerülik a legalizáció kérdését, mint a tüzet, amíg nem látnak meggyőző tömeget az ügy mögöt. Ha ebből a logikából indulunk ki, akkor Nagy-Britanniában hamarosan komoly legalizációs kampányokra lehet számítani, hiszen a kritikus tömeg felsorakozott. 

Nyár elején jelent meg a felméréseket végző YouGov UK oldalon a kannabisz kérdés feldolgozása, némiképp meglepő eredménnyel. Az oldalon szavazók 43%-a támogatja a legalizációt, 41%-a ellenzi, míg 15% nem tud dönteni a kérdésben. Vagyis, ha hihetünk a felmérésnek, a többség már most felsorakozott a legális fűpiac mögött, és megfelelő tájékoztatással további 10-15% állítható az ügy mögé!

Némiképp árnyalja a képet, ha dekriminalizációt is – ami még szintén várat magára a szigetországban – beemeljük a képletbe. A legszimpatikusabb szabályozási módot firtató kérdésre 24% szavazott a dekriminalizációra és 27% a legalizációra. Ez összesen 51%, amivel szemben áll 40% tilalompárti és 9% bizonytalan. Innen nézve már kevésbé egyértelmű a legalizáció iránti hajlandóság, de világosan látszik, hogy a szavazók fele liberálisabb drogpolitikát akar.

Ami viszont nem kérdéses, az a gyógyászati célú kannabiszhasználat megítélése. A válaszadók 75%-a látná indokoltnak, hogy az orvos felírhasson kannabiszt bizonyos betegségek esetén, miközben mindössze 12% ellenzi ezt. A britek felvilágosodottságát mutatja, hogy az alkoholt és a dohányt veszélyesebbnek tartják a kannabisznál. Míg a kannabiszt a válaszadók negyede tartja „nagyon ártalmasnak”, addig az alkoholt már harmaduk, a dohányt pedig 56%-uk. Elnézve ezeket a számokat, a felelős politikus azonnal felvenné a programjába a dekriminalizációt és a gyógyászati engedélyezést. Reméljük, hogy lesz olyan nagypárt Nagy-Britanniában is, aki képes levonni a felmérés tanulságait.

Megosztom...