A drogháború elbukott

A Globális Drogpolitikai Bizottság ítéletet hirdet

Néhány év a nemzetközi drogpolitikában tökéletesen elegendő egy különös kór beazonosításához: a szigorú drogtilalom mellett korábban határozottan kiálló egykori elnökök egyre népesebb csoportjának tisztul ki a feje mandátuma végére, és a drogháború helyett ésszerű drogpolitikát, sőt nemritkán a marihuána legalizálását követelik. Az egykori elnökök mellett írók és más közéleti személyiségek is csatlakoztak a drogháború befejezését szorgalmazó Globális Drogpolitikai Bizottsághoz.

Nehéz lenne meghatározni, hogy pontosan mikor is kezdődött az általános elégedetlenség az 1961-es ENSZ kábítószer-egyezménnyel, majd a tíz évvel később arra alapozva megindított drogháborúval szemben. Könnyebb megmondani, hogy mikor pörgött fel annyira, hogy a drogpolitikai szervezetek, exrendőrök és közéleti személyiségek mellett korábbi köztársasági elnökök is hangot adtak a drogháborút elítélő véleményüknek. A 2000-es években már széles körben elérhetőek voltak azok az elemzések, melyek kimutatták, hogy a hatalmas költségek ellenére a drogháború nem érte el a kitűzött célokat: nem sikerült csökkenteni sem a kábítószer-előállítás, sem a -fogyasztás mértékét, ellenben számos országban erre hivatkozva sorozatosan megsértik a legalapvetőbb emberi jogokat. Nem erőszakos elkövetők százezreit juttatják rács mögé, miközben egész országrészeket hajtanak a kegyetlenségükről híres drogkartellek uralma alá. Ugyanakkor megjelentek kutatások azzal kapcsolatban is, hogy ha a kormányok üldözés helyett legálisan szabályoznák a tudomány által az egyik legbiztonságosabb gyógynövénynek tekintett kannabiszt, milyen pluszbevételekkel számolhatnak, és hogyan húzhatnák ki ezzel az erőszakos drogmaffia lába alól legalább a talaj egy részét.

Elnöki trónok harca

Az exelnökök közül az első fecske Mexikó 1994-2000 közötti elnöke, Ernesto Zedillo keltette a legnagyobb feltűnést és visszhangot, mikor szaktanácsadóként közreműködött egy 2008 végén publikált, a drogellenes háborút bíráló tanulmányban. Zedillo ezt követően számos interjúban megerősítette az ott leírtakat, miszerint az USA drogháborúja aránytalanul sújtja Mexikót, mindeközben a fegyverek és a drogok áramlását a határon túlra nem sikerült megállítani. Az exelnök ugyanakkor kijelentette, hogy az USA pusztán kriminológiai lépésekkel soha nem fog eredményt elérni, és ideje lenne több figyelmet fordítania a saját magának és másoknak okozott károkra. Bár a tanulmány elsősorban Mexikó és az USA viszonyát taglalta a drogháború tekintetében, mégis megadta a kezdő lökést a latin-amerikai országok öntudatra ébredéséhez. A névleg már 2008 áprilisában megalakult Drogok és Demokrácia Latin-amerikai Bizottsága csak e tanulmány után, 2009 elején adta ki első hivatalos jelentését, melyben korábbi latin-amerikai elnökök – a brazil Fernando Henrique Cardoso, a mexikói Ernesto Zedillo és a kolumbiai Cesar Gaviria – arra biztatták Obama elnököt, hogy a kudarcot vallott drogellenes háború helyett fontolja meg új kritériumok bevezetését, például a marihuána dekriminalizálását és a droghasználat elsősorban közegészségügyi megközelítését és kezelését. Egy sajtókonferencián Cardoso azt hangsúlyozta, hogy át kell törni azt a tabut, ami az őszinte vitát gátolja, hiszen már számos tanulmány bizonyította, hogy az illegális marihuána nem károsabb a legális alkoholnál vagy dohánynál. Gaviria, aki korábban közreműködött a hírhedt kokainbáró, Pablo Escobar kézre kerítésében, az ártalomcsökkentés és a prevenció igényének adott hangot, ugyanakkor kiemelte, hogy értelmetlen morális alapon folytatni egy háborút, ha azzal nem lehet elérni a kívánt eredményeket. A bizottsághoz rövidesen olyan hírességek is csatlakoztak, mint Paulo Coelho és Mario Vargas Llosa, írók, korábbi igazságügyi miniszterek, tudós professzorok és kutatók, és az ügy szép lassan globális szintre emelkedett.

Ha kíváncsi vagy, hogy miként alakult meg a Globális Drogpolitikai Bizottság, milyen nagy nevek váltak tagokká és mit tettek le az asztalra 2012-ben, akkor szerezd be a CK Magazin 2012/4. augusztusi számát!

Megosztom...