A függetlenség kisugárzása

Tilos Maraton a Dürer Kertben

Van egy nagyon ismert közösségi rádió, a Tilos. Jellegzetesen nonprofit, nincs hirdetés, reklám, talán némi propaganda. Függetlennek vallja magát. A műsorkészítők ingyen adják kreativitásukat, lelkesedésüket, tudásukat, szabadidejüket, cserébe felülethez jutnak, ahol próbálják megvalósítani, kifejezni önmagukat. Van, akinek sikerül, van, akinek kevésbé. Maguk alakítják a műsorstruktúrát, teljes az autonómia. Már több mint 20 éve adnak, mert adni jó. Persze az adáshoz is kell pénz.

Honosítottak egy hallgatókat, támogatókat aktivizáló módszert. A Tilos Maraton évente egyszer, általában egy hétig tart. Idén nyolc napig. A hallgatóknak, akiknek fontos a rádió, adakoznak, mert ugye adni jó. Meg aki ad, az kap is. Például egész évben műsorokat. Érdekes, izgalmas, szórakoztató, és néha számára kevésbé érdekes, kevésbé igzalmas, és talán kevésbé szórakoztató, de műsorokat, ami épp másoknak érdekes, izgalmas és szórakoztató, akik szintén adtak, így nekik is kell kapniuk. És persze mindenki kap egy hét Maratont, ahol a műsorkészítők, zenészek és egyéb közreműködők megmutatják magukat, és műsorukat, és még egy kicsit többet is. Mindennap a hallgatókkal együtt főznek, tartanak családi napot, biciklisnapot, focikupát, pingpong-versenyt és rengeteg koncertet. A hallgatók ezúttal élőben juthatnak tilosos emléktárgyakhoz és persze tilosos zenékhez. A fellépők és közreműködők közül persze nem mindenki tilosos, de valamilyen módon mind kötődnek hozzá. A legtöbben egyszerűen csak szeretik, és azt akarják, hogy továbbra is legyen. Ezért lesznek ott, ezért főznek, zenélnek, szerveznek és bonyolítanak programokat. Mert fontosnak tartják, hogy van egy ilyen közeg, a szabadság egy különös kis szigete.

A Tilos bármely rádióhoz képest hihetetlen változatos zenei kínálatot nyújt, amiből számtalan országos, sőt nemzetközi hírű DJ és zenész nőtt ki. A műfajok sokszínűségére törekszenek: van népzene, a jazz határait feszegető műsor, indiai klasszikus zenei műsor, kortárs komolyzene, kísérleti zenék, zajzene, szabad improvizációs, elektronikus, elektroakusztikus zene, art és free rock és persze a legújabb zenei irányzatok, amit sehol máshol nem lehet hallani, vagy csak elvétve. És persze számtalan érdekes beszélgetős műsor, de a Maratonon elsősorban a zenét tudják látványosan átadni.

Idén június 8. és 15. között, a Dürer Kertben, három helyszínen zajlanak a programok, és szolgáltatnak zenét. Többnyire Tilos DJ-k és zenekarok, a tervek szerint: Ilhaam Project, PECA, Korai Öröm, Ladánybene, Puszi, BarDo, Dubaku, PASO, Traditional Ska Special, Üzgin Üver, Miles Davis Memorial Band. Jamaikai nap, no wave est, és helyszíni népzenei műsor.

A Maratonon az is látható, hogy a Tilos igazi, hús-vér embereket jelent, nem valami elvont fogalom, miközben persze az is. Egy ügy, egy szellemiség, egy közösség. Sőt ma már a hazai alternatív, underground zenei élet maghatározója, egy közösség, akik nem akarnak és talán nem is tudnak kommerszé válni. Megkerülhetetlenségükkel, szellemiségükkel, zenei világukkal, színeikkel, hangulatukkal tesznek hozzá a világhoz, amiben élünk. Talán kicsit öntörvényűek, ugyanakkor szabadok, függetlenek, és mint ilyenek, általában csórók, de sugároznak.

Hogy ez továbbra is így legyen, abban elsősorban rátok, a hallgatókra számítanak. Ennek a színes, érdekes zenei világnak a fennmaradásához járulhat hozzá, aki ellátogat a Tilos Maratonra a Dürer Kertbe. Részletes program, időpontok és tudnivalók a Tilos weboldalán.

Megosztom...