A holland kérdező

„Ne számítsatok túl sokra Európától”

A holland Frederik Polak a drogszakmában igen ismert figura. Az ENCOD (Európai Koalíció az Igazságos és Hatékony Drogpolitikáért) elnökségi tagja, gyakorló pszichiáter és a gyógyászati marihuána programok nemzetközi szószólója. Emellett az emberi jogok egyetemes nyilatkozatára, az ENSZ-egyezményekre, valamint tudományos és szakmai kutatásokra hivatkozva folyamatosan kellemetlen helyzetbe hozza az ENSZ Kábítószerügyi Hivatalának (UNODC) aktuális elnökét.

A korábbi elnök Antonio Maria Costa és Frederik Polak szócsatáiról az ENSZ-ben és a nemzetközi médiában már beszámoltunk, és interjút is készítettünk vele. A Costát váltó elnök, az orosz Jurij Fedotov sem ígérkezik könnyű ellenfélnek a vitákban, így a bécsi CND időpontjára hangolt ENCOD-sajtókonferencia épp alkalmasnak tűnt egy újabb beszélgetésre.

Cannabis Kultusz: Utoljára három éve beszélgettünk, azóta történt némi változás az ENSZ Kábítószerügyi Hivatalában, többek között a leköszönő Costát az orosz Fedotov váltotta. Hogyan értékeli az elmúlt évek történéseit?

Frederik Polak: A tavalyi volt Fedotov első éve, úgyhogy még nem derült ki sok vele kapcsolatban, de talán az idei évben többet megtudhatunk a terveiről, melyekről egyelőre sejtelmem sincs. Ez egy nehéz helyzet, mert ő valószínűleg egy mérsékeltebb ember, egy hivatásos diplomata, és ebben különbözik Costától, aki a feketepiacra szakosodott közgazdász volt. Costa tehát legalább tudott valamit a területről, de Fedotov eddig diplomataként az orosz államnak dolgozott, ezért úgy gondolom, hogy a mostani helyzet egészen más, és nem tudom megjósolni az intézkedéseit.

CK: Hogyan ítéli meg a jelenleg zajló európai változásokat? Az elmúlt években szemtanúi lehettünk néhány reformintézkedésnek például Csehországban és Lengyelországban, és egyre többen mozdulnak a dekriminalizáció irányába. Gondolja, hogy egy nagyobb mozgalom első lépéseit látjuk Európában?

FP: Hát ne számítsatok túl sokra Európától ebben a pillanatban. Jelenleg folyamatban van egy értékelés, aminek az eredményeit még nem hozták nyilvánosságra. A kontinens politikai helyzete folyamatosan változik. Franciaországban két hónapon belül választások lesznek, Olaszországnak új kormánya lett, de még nincs új drogpolitikája, Nagy-Britanniában a parlamenti alsóház felülvizsgálná az eddigi drogpolitikát, míg a csehek és a lengyelek a dekriminalizáció irányába léptek. Mindez azt jelenti, hogy egy-két éven belül történhet változás, de az is elképzelhető, hogy semmi új nem születik ebből. Úgy gondolom, hogy sok új dolog zajlik Európában, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen irányba tartanak ezek a folyamatok. Európa sokszínű és sokféle, nehéz egységes véleményt alkotni, pláne a drogpolitikák területén.

CK: És a világ melyik részén lehet jól látni a folyamatok irányát?

FP: Latin-Amerikában. Közép-Amerikát és Mexikót is beleértve mind abba az irányba mozognak, hogy elsőként mondják ki nyíltan, hogy a drogellenes háború megbukott, meg kell vizsgálni az egyéb lehetőségeket. Néhányan ennél is messzebb mennek, és azt mondják, hogy az egyetlen lehetőség a legális szabályozás.


Interjúnk további részét az alternatív drogszabályozás lehetőségeiről, az ENSZ szinten előírt drogpolitika tarthatatlanságáról és a Globális Drogpolitikai Bizottságnak a drogháború lezárását sürgető nyilatkozatáról a CK 2012/2. áprilisi számában olvashatod.

Megosztom...