A kannabisz csökkenti az inzulinszintet diabétesz esetén

A kannabiszt használó elhízott felnőttek esetében jelentősen alacsonyabb az éhgyomri inzulin aránya, mint azoknál, akik nem használnak kannabiszt – mutatta ki egy friss amerikai tanulmány.

A kutatók arra jutottak, hogy a havi négyszeri kannabiszhasználat már elegendőaz éhgyomri inzulinszint csökkentéséhez a 2. típusú cukorbetegség (diabétesz) esetén. A kutatásba 130 ezer 18 és 59 éves kor közötti résztvevőt vontak be. Egyik harmadukat túlsúlyosnak, másik harmadukat pedig elhízottnak minősítették. A kutatás vezetője szerint a vizsgálat összes résztvevője 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett.

A tanulmány megállapította, hogy az éhgyomri inzulin középérték a kannabiszt nem használó felnőtteknél 9.83 volt, szemben a használók alacsonyabb 7,7-es értékével. Az elhízott, kannabiszt havonta kevesebb, mint négyszer használó alanyok esetében az átlagos éhgyomri inzulin 52%-kal alacsonyabb azoknál, mint akik egyáltalán nem használnak kannabiszt. Hasonlóan alacsonyabb értéket mértek azoknál, akik korábban havonta legalább nyolcszor használtak kannabiszt, de legalább egy éve felhagytak a fogyasztással. Az alacsonyabb éhgyomri inzulinszint mérsékelten még azoknál is érvényesült, akik már tíz éve nem használtak kannabiszt.

Mindezek tükrében bizonyítottnak vehetjük a kannabisz jótékony hatását 2. típusú cukorbetegség esetén. A kérdés már csak az, hogy a hatás egy-egy hatóanyaghoz köthető, vagy kifejezetten az együttes alkalmazás esetén érvényesül. Biztosak lehetünk benne, hogy számos jövőbeli kutatás fog erre irányulni, miközben a gyógyászati kannabisz mozgalom bekopogtat a diabetológia ajtaján.

Megosztom...