A kannabisz segíthet megbirkózni PTSD-vel

A poszttraumás stressz zavarok (PTSD) a súlyos testi és lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák hatására alakulhatnak ki. A legígéretesebb gyógymódnak jelenleg az MDMA-terápiák (az ecstasy hatóanyaga) tűnnek, de egy friss kutatás szerint a kannabisz is nagyon hatékony lehet a tünetek kezelésében.

A traumát kiválthatja például egy háborús élmény, súlyos közúti baleset vagy szexuális erőszak elszenvedése. A közös pont, hogy az egyén az adott eseményt intenzív félelemmel és tehetetlenséggel éli át és sosem lép rajta teljesen túl. A traumatikus eseményt önkéntelenül újra és újra átéli, ezért kerül minden olyan helyzetet, ami a traumával összefügghet.

A Journal of Psychopharmacology szakfolyóiratban közzétett tanulmány elsőként dokumentálja a PTSD, a kannabisz-használat és a súlyos mentálhigiénés következmények közötti összefüggéseket. A kutatás alapját a Statistics Canada több mint 24000, 14 évesnél idősebb kanadaitól összegyűjtött egészségügyi adat képezte. A válaszadók közül 420 jelezte a PTSD klinikai diagnózisát, akik közül 106, vagyis közel 30% jelentett kannabisz-fogyasztásról az elmúlt évben. A British Columbiai University kutatói azt találták, hogy azok a PTSD-sek, akik nem kezelik magukat kannabisszal, sokkal nagyobb eséllyel szenvednek súlyos depressziótól és öngyilkossági gondolatoktól, mint azok, akik az elmúlt évben fogyasztottak kannabiszt.

„Tudjuk, hogy a PTSD korlátozott kezelési lehetőségei miatt sok beteg a kannabisz terápiás alkalmazásával enyhíti a tüneteit.” – mondja Stephanie Lake, a tanulmány vezető szerzője. Ez a kutatás volt az első országosan reprezentatív felmérés, amely kimutatta, hogy az öngyógyítási gyakorlat valóban eredményes. A kutatók úgy találták, hogy azok a PTSD-s betegek, akik nem használtak kannabiszt, körülbelül hétszer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak súlyos depressziós epizódot a közelmúltban, és 4,7-szer nagyobb valószínűséggel voltak gondolataik az öngyilkosságról, mint azoknak, akik nem szenvednek PTSD-ben és kannabiszt sem használnak. Ezzel szemben a kannabiszt használó válaszadóknál a PTSD nem járt együtt depressziós epizóddal és öngyilkos gondolatokkal. Szerencsére sok poszttraumás beteg felismerte az összefüggést, hiszen a körükben majdnem háromszor annyian használtak kannabiszt, mint az átlagos népesség körében. Az elemzéssel párhuzamosan egy preklinikai kutatás is zajlik az izraeli Haifa Egyetem és Kanada együttműködésében, amely szintén a PTSD kezelésére irányul, kannabisszal. Az állatkísérleteket követően várhatóan megkapják az engedélyeket a preklinikai humánkísérletekhez is. Ezzel az egyetem kutatói úttörők lehetnek a kannabisz-terápia és a PTSD összefüggéseinek feltárásában.

Megosztom...