A kannabiszipar perli a Facebookot

A közösségi média óriása, az Instagramot is magáénak tudó Facebook Inc. „cenzúrát és az információ elnyomásának mintáját alkalmazza a kannabisz legális használatával kapcsolatban” – érvel az a kereset, amely világszerte több ezer vállalat hangját egyesíti. A Facebook rengeteg kenderrel dolgozó vállalatot haragított magára az utóbbi években. Miközben a kannabiszra és a CBD-re vonatkozó irányelvek homályosak, a Facebook előszeretettel lövi le a kapcsolódó oldalakat különösebb magyarázat nélkül.

A Medijuana részéről magunk is csatlakoztunk több, a kárvallottak által indított online petícióhoz a változás reményében, de egy amerikai vállalat keményebb eszközt választott és pert indított Zuckerbergék ellen. A felperes Felicia Palmer, az online kannabisz oktatást végző Cannaramic Media Inc., valamint az egyik legrégebbi hip-hop híroldal, a SOHH.com alapítója. Palmert pro-bono képviseli az egyik legismertebb amerikai legalizációs jogi szervezet, a NORML ügyvédje, David C. Holland. Az ügy egy sokak által ismert mozzanattal kezdődött: a Facebook egyik napról a másikra eltávolította Palmer közösségi média fiókjait, miután hirdetésekkel népszerűsítette a Cannaramic online oktatási kurzusait. Az esetben annyi a csavar, hogy a Facebook algoritmus maga javasolta a hirdetés létrehozását és még kedvezményt is ajánlott rá, majd kilőtte az egészet. Holland érvelése szerint, ha a legnagyobb kommunikációs erőforrással rendelkező magánvállalat tiltja a kannabisszal kapcsolatos információáramlást, azzal veszélyt jelent a közegészségre, a társadalmi jóllétre és a gazdasági életképességre. A kereset arra hívja fel a figyelmet, hogy miután a kannabisz legalizáció egyre elterjedtebb az országban, a Facebook sem kezelheti azt a többi illegális droghoz hasonlóan. Ráadásul a blokkolás a kannabisszal kapcsolatos párbeszédet is érinti, amiben a kockázatokról és a legalizáció árnyoldalairól is esik szó. Az ügyvéd szerint a vita alapvetően a szólásszabadságról szól, amit a Facebook hajlamos a saját felfogása szerint korlátozni.

Tavaly márciusban a Facebook úgy nyilatkozott, hogy a társaság felülvizsgálja a kannabisz-ellenes irányelveit az USA-ban terjedő gyógyászati és rekreációs célú engedélyezésekre való tekintettel, de a lépés mindezidáig nem történt meg. Bízunk benne, hogy a pereskedés hatására – amibe akár több ezer vállalat is bekapcsolódhatna! – a legnagyobb közösségi oldal felhagy a kannabisz és a CBD cenzúrázásával és a jövőben nem korlátozza indokolatlanul a kapcsolódó tartalmakat és hirdetéseket.

Megosztom...