A kendertea, mint tiltott drog?

Mondvacsinált veszélyek és korlátozások a THC-mentes kender termékeknél

Néhány európai országban a kenderből készült feldolgozott termékeket úgy kezelik, mintha azoknak bármi közük lenne a kábítószerekhez, csak azért mert az alapanyaguk kender. Sok európai országban viszont e termékek forgalmazása korlátozás nélkül lehetséges. Mindez az egységes és közös európai piacon.

A fenti megfogalmazás, a gyakorlatban azt jelenti, hogy a törvényesen előállított mezőgazdasági árucikkeket, például az ipari kender virágzatát vagy levelét, indokolatlanul besorolják kábítószerként. A gyártók és forgalmazók ezzel azt kockáztatják, hogy esetleg büntetőeljárás indul ellenük a nem egyértelmű, ellentmondásos jogszabályok miatt. Ilyen jogi környezetben nagyon kockázatos befektetni egy iparágba. A helyzet egzisztenciális bizonytalanságban tartja az iparág szereplőit, megakadályozza annak további fejlődését, és korlátozza az új cégek és termékek piacra jutását.

A német kenderiparban dolgozó gazdasági szereplők szerint ezért sürgősen szükség van a kábítószertörvény (BtMG) felülvizsgálatára vagy korrekciójára, valamint az ipari kenderfajták és a kábítószerek közötti egyértelmű különbségtételre. A Parlament természetesen dönthet úgy, hogy megváltoztatja a kábítószertörvényt annak érdekében, hogy az EU-ban kifejezetten engedélyezett ipari kenderfajtákat kivonják a kábítószerek listájából.

A legtöbb országban az ipari kenderfajták termesztése a mezőgazdasági, földművelésügyi hivatalok szabályozásaiban foglaltak szerint engedélyezett. Ilyenkor a vetésterületet, a termesztett fajtát és mennyiségét jelenteni kell a mezőgazdasági vagy agrárhivatalnak. Nincsenek különleges óvintézkedések a lehetséges lopás ellen. Ezt semmi nem indokolja, mivel ezeknek a növényeknek a törvényileg előírt, alacsony THC-tartalma kevesebb, mint 0,2%, ami kizárja a potenciális drogként történő fogyasztást, illetve a velük való bármilyen visszaélést. Az elmúlt években azonban komoly problémával szembesültek a termelők a tiszta (tehát THC-mentes) kendertermékek (levél és virágzat) értékesítésénél. Több ügyben a bíróságok olyan határozatot hoztak, amely megtiltja ezeknek a terméknek az eladását.

Hasonlóan néhány további uniós tagország (például Magyarország) gyakorlatához, a regionális bíróságok azon a véleményen vannak, hogy a kannabisz nemzetség növényi részei (virágzat, levelek) a THC-tartalomtól függetlenül a kábítószertörvény hatálya alá esnek, így nem forgalmazhatók. Ezeknek az áruknak az eladása, bár törvényesen előállított mezőgazdasági termékről van szó, kábítószer kereskedelemnek minősül. E bírósági határozatok szerint tehát nem lehetséges olyan tiszta (tehát THC-mentes) kendertermékeket előállítani és forgalmazni, mint pl. a kendervirág tea. Ez azt jelenti, hogy a törvényesen előállított mezőgazdasági árucikkeket, mint például a kendervirágokat és leveleket indokolatlanul besorolják kábítószerekként, míg a növény szárából vagy magjából készült termékeket nem.

Magyarországon sajnos szintén ez a helyzet. A kender növényből előállítható és forgalmazható termékek körét a hatóságok önkényesen minősítik. Ha például kötelet, vagy vásznat, esetleg kendermag tartalmú sajtot, vagy kenderlisztet állítok elő és forgalmazok, az nem minősül kábítószerrel való visszaélésnek. Ha azonban ugyanannak a tiszta (tehát THC-mentes) kendernövénynek a virágzatából, leveléből szárított teát vagy olajat gyártok és forgalmazok, az már igen.

Követhetetlen és törvénytelen ez a joggyakorlat jelenleg Magyarországon is. Míg a növények termesztése esetén a törvény különbséget tesz a magas és alacsony THC-tartalmú kender között, addig az abból készült termékek esetében nem. Tehát megtermesztheti bárki tiszta THC-mentes (max. 0,2%) kendert, akár nagy mennyiségben is, mivel az nem kábítószer, de annak leszedett levelét és virágzatát nem forgalmazhatja termékként, mert az kábítószer?! De, hogy lehetséges, hogy egy növény, amiben nincs tiltott hatóanyag, jelen esetben THC, nem kábítószer, amíg megtermesztem, de rögtön azzá válik, amikor egyes részeit értékesítem?! Hogyan lett a legálisan termesztett tiszta (THC-mentes) kenderből útközben drog? Biztos, hogy útközben történik valami, mert ha ugyanezt a THC-mentes kender virágzatot esetleg külföldről vásárolom meg, akkor is a kábítószernek minősülő pszichotróp anyagok behozatalára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnom. Vagyis nyilvántartásba kell vetetnem magam és minden egyes szállításra, külön szállítási engedélyt kell kérnem. Ezek a szabályok vonatkoznak a kender virágokra és levelekre akkor is, ha azok THC tartalom alapján nem minősülnek kábítószernek.

Tehát, ha jól értjük a magyar jogalkalmazókat (OGYI, rendőrség, ügyészség, stb.), amennyiben kenderről van szó, vagy abból készült termékről, például kender virágzatot tartalmazó teáról, úgy járnak el, mintha az kábítószer lenne, még akkor is ha a jelenleg hatályos törvény és THC-tartalom alapján nem az. Magyarul: akkor is kábítószer, ha nyilvánvalóan nem az, mert kender?!

Sok EU-országban e termékek forgalmazása korlátozás nélkül lehetséges, míg Magyarországon a termelő és forgalmazó azt kockáztatja, hogy büntetőeljárást indítanak ellene egy ellentmondásos és nyilvánvalóan hibásan alkalmazott jogszabály miatt. Ez pedig már egyértelműen a jogbiztonságot sérti, hiszen ezen az alapon holnaptól, ezt az eljárást ki lehet terjeszteni bármilyen törvényesen előállított és forgalmazott termékre vagy annak behozatalára.

Nem életszerű és nem egyeztethető össze az európai unióban a termékek és szolgáltatások szabad áramlásának elvével sem, ha egyes tagországok, vagy térségek hatóságai, adminisztratív eszközökkel korlátozzák bizonyos termékek előállítást és forgalmazását. Sajnos az unióban jelenleg számos példát találunk erre.

A kérdés legfontosabb vetülete a CBD-tartalmú kendervirázat és kender termékek forgalmazása, ami nagyon sok gyógyászati pácienst érint. Ezek a magas CBD-tartalmú kenderből készült termékek nem tartalmaznak THC-t, és nem lehetne őket a kábítószerek közé sorolni, mivel ez a besorolás csak hatóanyag tartalom alapján volna lehetséges. Ezek a CBD termékek, bár rengeteg beteg életét tennék elviselhetőbbé és számos betegség esetén bizonyított a jótékony hatásuk, mégsem forgalmazhatók vagy importálhatók szabadon. A korlátozást Magyarország leginkább a már említett adminisztratív eszközökkel (regisztrációs kötelezettség, hatósági engedély, import engedély, minden küldemény esetén külön szállítási engedély, büntetőeljárással való fenyegetés) tartja fenn, és nem feltétlen törvényes hatósági fellépésekkel éri el, hogy a kereskedők inkább elálljanak e termékek behozatalától. Az Európai Unióról szóló Szerződés értelmében azonban, a tagállamok között tilos az ehhez hasonló korlátozó intézkedés. Szerencsére a határok még nyitva vannak, így a páciensek megvehetik vagy megrendelhetik ezeket a termékeket Ausztriából. Az azért végtelenül bosszantó, hogy egy téves, és nyilvánvalóan ideológiai alapú (kender=drog) jogértelmezés miatt kell egy páciensnek ma több száz kilométert autóznia, vagy nemzetközi szállítási költséget fizetnie, legrosszabb esetben akár büntetőeljárást kockáztatnia ahelyett, hogy arról beszélnénk, hány százalékban támogassa az egészségbiztosító ezekhez a gyógyhatású készítményekhez való hozzáférésünket.

De a jogászkodástól eltekintve, komolyan gondolja bárki, hogy a tiszta (THC-mentes) kender levelet tartalmazó kenderteát vagy más készítményt, vagy a THC-mentes kender virágzatot drogként kell kezelni, és arra a kábítószerekkel azonos hatósági eljárást, fenyegetést és üldözést kell alkalmazni? Ez kb. akkora ökörség, mintha alkoholmentes sör miatt vennék el a jogosítványunkat.

Megosztom...