A kormány leszámol a drogstratégiával – a civilek kivonultak

A kormány drogügyi tanácsadó szerve, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtöki ülésén Téglásy Kristóf főosztályvezető bejelentette, hogy a kormány számára a jelenleg hatályos nemzeti drogstratégia vállalhatatlan, ezért 2011 második felére új drogstratégiát  alakít ki.

Elmondta azt is, hogy december 13-i hatállyal – létszámgazdálkodási okokra hivatkozva – felmentették állásából a nemzeti drogkoordinátort, Portörő Pétert, és három másik munkatársát. A KKB civil szervezetek által delegált tagjai tiltakozásul kivonultak az ülésről.

A vonatkozó jogszabályok szerint, a KKB a mindenkori kormány legmagasabb szintű tanácsadó és döntés előkészítő testülete a nemzeti drogpolitika területén. Ennek tükrében elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi kormányzat teljességgel a bizottság és a szakmai szervezetek kizárásával hoz meg ilyen horderejű döntéseket, és azokat ultimátumszerűen közli a Bizottsággal. Kétségbe vonja a kormány szavahihetőségét az, hogy annak ellenére is a drogstratégia elvetése és a drogkoordinátor elbocsátása mellett döntött, hogy az előző ülésen még megerősítette a drogstratégiát és a drogkoordinátor személyét is.

Elfogadhatatlan az is, hogy a kormány ideológiai okokból szakít a nemzeti drogstratégiával, amelyet gondosan előkészített szakmai és társadalmi egyeztetési folyamat eredményeként hagyott jóvá a parlament. A civilek álláspontja szerint sem az új drogtratégia kialakítását, sem a jelenlegi drogkoordináció lefejezését nem támasztják alá szakmai érvek, ezek a döntések ugyanakkor komoly veszélybe sodorják a  közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek életmentő szolgáltatásainak fennmaradását és az ellátórendszer működését. Különösen aggasztónak tartják azt is, hogy a kormány a jelenlegi döntésével megkérdőjelezi a jövő évi EU elnökséggel kapcsolatos feladatok maradéktalan és magas szakmai szintű teljesítését – hiszen elbocsátotta azokat a szakpolitikusokat, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeztek a tárgyalások lefolytatásához, valamint részt vettek annak előkészítésében is.

Felháborítónak tartják továbbá, hogy miközben a kormány a jövő évi költségvetésben reálértéken felére csökkentette a kábítószerügyre szánt pénzügyi forrásokat, képviselője az emberi élet megőrzésének fontosságát hangoztatja.

Az élet megőrzését, az életminőség javítását és a társadalom biztonságát az európai drogstratégia szerint is csak a tudományos érvekkel alátámasztott – ideológiai megfontolásoktól mentes -, a civil társadalom bevonásával kialakított drogpolitika szolgálhatja, amelynek megvalósítására a kormány megfelelő pénzügyi forrásokat biztosít.

 

A KKB kivonuló, civil/szakmai delegáltjai:

Szemejácz János pszichiáter, a pécsi INDIT drogambulancia igazgatója,

Gondi János, a MADÁSZSZ elnöke

Sárosi Péter a TASZ drogpolitikai programvezetője

Megosztom...