A lengyel fogyasztók már nem bűnözők

Kormányunk a tervezett szigorításokkal kapcsolatban gyakran érvel azzal, hogy a dílerek a fogyasztó álcája mögé bújva csúsznak ki a rendőrök kezei közül. Kevésbé köztudott, hogy az érvet még a lengyelek kezdték el használni 2000-ben, amikor szigorítottak kábítószertörvényükön és elvetették a fogyasztók számára az elterelés lehetőségét. Tíz év alatt a döntéshozók levonták a konzekvenciákat és enyhítenek.

Május elején számoltunk be arról, hogy a magyar jobbközép politika számára mintaként szolgáló, konzervatív katolikus Lengyelországban enyhítik a kábítószertörvény fogyasztókra vonatkozó passzusait. Múlt hét pénteken került a került a büntetőtörvénykönyvbe az ígért kiegészítés, melynek értelmében a csekély mennyiséggel elkapott droghasználókat egyenesen kezelésbe irányíthatja az intézkedő rendőr. A büntetés végrehajtónak mostantól a letartóztatás helyett az elkapottak droghasználatának súlyosságáról kell információt gyűjtenie, melyet – a fogyasztóval együtt – nem a felettesének, hanem az addikciók területén szakavatott terapeutának ad át. A Drogprevenció Nemzeti Irodájának szóvivője szerint a módosítás kevesebb bűnvádi eljárást fog eredményezni. A Lengyel Drogpolitikai Hálózat vezetője ehhez hozzáfűzte, hogy az új szabályozás gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb intézkedésekhez vezet majd.

Az új szelek idejét jelzi az is, hogy a tavaly ősszel formálódott, de mostani nevét csak idén nyáron elnyerő Palikot’s Movement liberális párt meglepetésre 10%-ot ért el az októberi országos választáson Lengyelországban. A párt zászlajára tűzte a marihuána legalizálását is, amelyet a kormánypárt természetesen nem támogat… még.

Megosztom...