A marihuána csodaszer?

A címben szereplő állítás nem feltétlenül csak abban az értelemben lehet igaz, ahogyan azt sokan első ráérzésre gondolnák. Angol és olasz kutatók nemrégiben szuperbaktériumokon – kü­lönösen az MRSA-n (Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus) – vizsgálták sikerrel öt fő kannabinoidvariáns, köztük a THC antibakteriális hatását.
A Journal of Natural Productsban közölt kutatás kitűnő eredményt hozott: a tudósok szerint a – mesterségesen előállított – kannabinoidok másképp, a baktérium védekezőmechanizmusát megkerülve végeznek a kórokozóval, amely eleddig minden más antibiotikumnak ellenállt. Rá­adásul a tesztelt öt kannabinoid közül kettő semmiféle tudatmódosító hatással nem bír, így anélkül lehetne alkalmazni őket, hogy mellékhatásként a páciensek „betépnének”.
Az Eastern Piedmont Egyetemen végzett kutatások vezetője, Giovanni Appendino úgy nyilatkozott, hogy még nem tudják pontosan, miként működnek a kannabinoidok, konkrétan hogyan válnak aktívvá a baktériumokkal szemben, éppen ezért folytatniuk kell a munkát.
Mindenesetre azt bizton állíthatjuk, hogy a marihuána bizonyos összetevői hamarabb győzedelmeskedhetnek a leg¬ellenállóbb baktériumok felett, mint a ma ismert antibiotikumok – fogalmazott Appendino.
Az MRSA-baktérium – más néven: „szuperbogár” – elleni küzdelem azért válik mindinkább időszerűvé, mert egyre több egészséges embert fertőz meg. Önmagában nem jelent komoly veszélyt a szervezetre, igazán veszélyessé akkor válik, ha hordozója megbetegszik vagy legyengül. Egyes becslések szerint tavaly az MRSA több áldozatot szedett világszerte, mint az AIDS.
Mindenképpen szükség van további antibiotikumokra, hiszen az utóbbi harminc évben csupán egyetlen új osztályukat fejlesztették ki. A növények pedig még jócskán kiaknázatlan területnek számítanak az antibakteriá­lis kutatásokban – összegezték munkájuk üzenetét a tudósok.
Megosztom...