A munka utáni joint nem befolyásolja a másnapi produktivitást

Egyre több munkahely próbálja drogteszteléssel bebiztosítani, hogy alkalmazottai munkaidőn kívül se fogyasszanak kannabiszt vagy más drogokat. Számukra tanulságos lehet az a tanulmány, ami kimutatta, hogy a munkaidő után fogyasztott marihuána egyáltalán nem befolyásolja a másnapi teljesítményt.

A tanulmány három különböző kannabisz használatot vizsgált: a munka előtti, közbeni és a munka utáni fogyasztást. Az valószínűleg nem okoz nagy meglepetést, hogy azok, akik rekreációs célból munka előtt vagy közben pöffentenek rá, több területen is gyengébben teljesítenek. Így például nehezebben végzik el a napi munkát, csökken a koncentrációjuk és a problémamegoldó képességük. Ezen felül a munkatársaikkal sem tudnak úgy közösen dolgozni, mint tiszta fejjel: kevésbé segítenek a kollégáknak, kerülik a csapatmunkát és hajlamosak álmodozni vagy hosszan bíbelődni egy feladattal. Aki ismeri a kannabisz hatásait, aligha lepődik meg ezen. Ahogyan azon sem, hogy a kutatás alátámasztotta, hogy a munka utáni használat egyáltalán nincs hatással a másnapi munkavégzésre, holott a legtöbb munkáltató éppen emiatt alkalmaz drogtesztet!

A füvezéssel ellentétben egy kiadós részegség vagy egy amfetaminnal átpörgött éjszaka kíméletlenül rányomja a bélyegét a másnapra. A munkavégzés katasztrofális visszaesést mutat és a nap végén rendszerint az a konklúzió, hogy mindenki jobban járt volna egy szabadnappal. Ehhez képest fontos ismételten aláhúzni, hogy a marihuána esetében nem kell ilyen következményekkel számolni. A kutatás azonban több dologra elmulasztott kitérni. Nem derül belőle ki például, hogy mekkora mennyiségű kannabisz elfogyasztása hat negatívan a munkára, ahogyan az sem, hogy egy rendszeres, gyógyászati célú fogyasztó esetében mivel kell számolnia a munkáltatónak. Ebben az irányban mindenképp érdemes lenne továbbhaladni.

Megosztom...