A münsteri ügy

Münster város Szövetségi Bírósága helyt adott azon indítványnak, miszerint azok a súlyos betegek, akiknél más terápia nem hozott eredményt, de a marihuána jótékony hatást gyakorolhat az állapotukra, termeszthetnek kannabiszt saját, gyógyászati célú felhasználásra. A szabályozás szigora miatt azonban számos beteg továbbra is eleshet a lehetőségtől.

Azoknak a pácienseknek, akik szeretnének törvénytisztelő otthontermesztőkké válni, engedélyhez kell folyamodniuk a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Szövetségi Intézményéhez (BfArM), hogy orvosi felügyelet mellett saját maguk által termesztett marihuánával kezelhessék magukat. A korábbi hasonló kezdeményezéseket a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium rendre elutasította, ezért a gyógyászati marihuána szervezetek komoly lépésként könyvelik el a münsteri bíróság ítéletét.

„A döntés mérföldkő a német polgárok megfelelőbb kannabisz alapú gyógykezelésének útján – nyugtázta a fejleményeket dr. Franjo Grotenhermen, a Kannabisz mint Gyógyszer (ACM) német szervezet elnöke. A gyógyszertárak kannabisztermékei a legtöbb beteg számára megfizethetetlenek. A növény termesztésének engedélyezése most először nyit számukra valós alternatívát. Megengedhetetlen, hogy számos beteg illegális forrásokra szoruljon, vagy gyógyszerigényét törvényellenes termesztéssel elégítse ki.”

Az örömbe azonban üröm is vegyül, hiszen a bíróság nem fogja engedélyezni a termesztést azon betegek számára, akik egészségbiztosítása fedezi a kannabisz alapú gyógyszerekkel történő kezelést. Egy konkrét esetben a szklerózis multiplexben szenvedő felperes számára már meg is tagadták az otthontermesztés lehetőségét, mert nem tudta bizonyítani, hogy a szintetikus THC-t tartalmazó gyógyszer szedése nem jár ugyanolyan terápiás eredménnyel, mint a maga számára termesztett kannabisz. Annak ellenére, hogy Fischer úr rendelkezik engedéllyel a kannabisz terápiás célú fogyasztására (amivel szklerózis multiplexét kezeli), hasonlóan más engedéllyel rendelkezőkhöz, anyagi helyzete nehezen engedi meg a kannabiszvirágzat patikából történő beszerzését. Az ügyben a másodfokú eljárás, melyet a münsteri fellebbviteli bíróságon tárgyalnak, a minap váratlan fordulatot vett. Fischer úr kézhez kapott egy (a bíróság által is jóváhagyott) megújított Dronabinol-költségtérítési javaslatot, amely szerint az AOK Egészségpénztár fedezi a gyógyszer beszerzésének költségeit. Ez mindenképp említésreméltó, főleg annak fényében, hogy Fischer úr SM-Ataxiában szenved, és egy előző perben már elveszítette a Dronabinol-költségátvállalási perét az úgynevezett szociális bíróságon.

A cikk további részét a páciens ügyvédjének érveléséről, a Dronabinol és a marihuána használata közti különbségről és a kenderkivonatokat használó betegek támogatásának jövőjéről a CK Magazin 2013/01 februári számában találod.

Megosztom...