A német szociáldemokraták támogatják a legalizációt

Négy évvel az orvosi kannabisz engedélyezése után a 2021-es német választások újabb előrelépést hozhatnak a kannabisz szabályozásában. Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) ugyanis felvette a programjába a szabadidős célú legalizációt. A közelmúltban jelent meg a német sajtóban az SPD választási programja, amely kitér a csekély mennyiségű marihuána legalizálására.

A párt indoklása szerint a lépésre azért van szükség, mert a hatalmas erőforrásokat felemésztő tilalom kudarcot vallott a fogyasztás csökkentésében, ráadásul a hatékony prevenciót és a kiskorúak védelmét is akadályozza. Érvelésük szerint egy olyan szabályozott rendszert kell létrehozni, amiben a felnőtt korú németek számára lehetővé válik kis mennyiségű kannabisz vásárlása és használata. A párt az intézkedéssel a társadalmi valósághoz igazítaná a törvényt, amiben a felnőttek kannabisz használatára éppúgy megfelelő szabályozással kell válaszolni, mint az alkoholfogyasztásra. Ha az SPD megnyeri az őszi választásokat, vagy többséget szerez a Bundestagban, akkor látótávolságba kerülhet a német legalizáció.

De nem a németek az egyedüliek Európában, akiknél a következő években terítékre kerülhet a kérdés. Luxemburgban 2018 végén vetítették előre a legális kannabiszpiac megteremtését, és tavaly már a szabályozás egyes részletei is nyilvánossá váltak. Svájc kísérleti programot indított helyileg megtermelt kannabisz értékesítésére, hogy felmérje a társadalomra és a feketepiacra gyakorolt hatását. Tavaly év végén Észak-Macedónia miniszterelnöke bejelentette, hogy az ország turisztikailag kiemelt pontjain legalizálhatják a kannabiszt. Idén márciusban pedig a máltai miniszterelnök hirdette ki, hogy dolgoznak „felelősségteljes használat” szabályozásának kialakításán.

Megosztom...