A nemzetközi helyzet fokozódik…

Örültünk, de meglepetésről szó sem volt, amikor a spanyol Cañamo (Európa talán legjobb kenderkultúra magazinja) azzal keresett meg bennünket, hogy Magyarországon bolyongó riporterükkel beszélgessünk kicsit a helyi drogszabályozásról, a fogyasztók megítéléséről és a hazai fogyasztás kultúrájáról.

Tették ezt elsősorban azért, mert immár harmadik éve tartó munkakapcsolat kiváló a két szerkesztőség között, és mert évről-évre látják, hogyan képviseljük Magyarországot, különösebb felkérés nélkül is minden adandó alkalommal a szakma nemzetközi színterein, Spanyolországtól Csehországig. Korábban is foglalkoztak már a CK-val, például a tavalyi Cultiva (a bécsi kender szakvásár és konferencia) kapcsán és igen elismerősen nyilatkoztak, akkor kiváltképp fotósunkról.

Ezúttal a Cañamo augusztusi számában jelent meg interjú a CK főszerkesztőjével és egyik szerkesztőjével, amit szeptemberben egy áttekintő, elemző cikk követ a kelet-európai és kifejezetten a magyar drogpolitikával kapcsolatban. A cikksorozat korábbi részeiben többek között a Balti-államok és Oroszország is szerepeltek, a szerző (Oswaldo Perez Cabrera) tervei szerint végiglátogatja a térség összes volt szocialista országát.

(Spanyolul beszélők előnyben!)

Eddig sem kértünk, és ezután sem fogunk engedélyt kérni arra, hogy magyar állampolgárként képviseljük Magyarországot, arra azonban e helyt is felhívnánk a figyelmet, hogy e képviselet következtében Európában ma sokan azt hiszik, hogy a Kárpát-medencében értelmes emberek élnek, akiknek véleménye ugyan sok mindenben eltér, de ezt igyekeznek kulturáltan artikulálni. (Bár politikusainkra ez annyira nem áll, ők mindentől és mindenkitől függetlenül képesek bemutatni nemzetközi fórumokon is ennek az ellenkezőjét.) De még így is sokan gondolják jobb helynek, mint amilyen valójában. Talán meghagyhatnánk őket ebben a hitben!? Nagy bajunk nem lehet belőle…

Megosztom...