A páciensek többsége időskorban használt először kannabiszt

Ideje elfelejteni azt a szűklátókörű érvet, hogy a gyógyászati kannabisz bevezetését főleg olyan egészséges fiatalok erőltetik, akik a saját fogyasztásukat akarják igazolni. Egy vizsgálat szerint a Kaliforniában, ahol talán az egész USA-n belül a legelterjedtebbnek mondható az orvosi kannabisz, többségében idősek használják a növényt.

A kutatást a kaliforniai San Diego Egyetem Orvostudományi Kara végezte 568 páciens bevonásával. A tanulmányt 2020 októberében publikálták a Journal of the American Geriatrics Society szakfolyóiratban. A bevont alanyok tizenöt százaléka jelentett kannabiszhasználatról az elmúlt három évből. A használók fele rendszeresen és többnyire orvosi célból használja a növényt. Az elsődleges tünetek, amiket hatékonyan enyhítenek vele a fájdalom, az álmatlanság, valamint némileg alacsonyabb hatásfokkal a szorongást. Ami ennél sokkal inkább meglepő, hogy a kutatásba bevont páciensek közel kétharmada hatvan éves kora után használt először kannabiszt. Mindezt abban a Kaliforniában, ahol a legelső marihuána mozgalmak indultak és ahol 1974-ben alapították meg a legendás High Times kannabisz magazint. Mindezt azért érdemes hangsúlyozni, mert a kutatási eredmény arra utal, hogy a rekreációs és a gyógyászati célú kannabiszhasználat máig elég mereven elkülönülhet. A kutatást vezető Kevin Yang kiemelte, hogy az új használók hajlamosabbak orvosi célból nyúlni a kannabiszhoz. Az ő körükben népszerűbb a krém formájában történő felhasználás, mint az elszívás vagy az ételben történő fogyasztás.

A CBD terjedésével és az alacsony THC tartalmú fajták és készítmények térnyerésével egyre inkább kell az idősebb korosztállyal számolni a páciensek között, így fontos, hogy az orvosok is felkészültek legyenek a korosztály igényeinek tekintetében.

Megosztom...