A svájci betegek könnyebben juthatnak kannabiszhoz

Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a Svájci Nemzeti Tanács – vagyis a törvényhozás alsóháza – kísérleti jelleggel jóváhagyta a helyi, organikusan termesztett kannabisz értékesítését, a teljes legalizáció teszteléseként. Az alsóház 2020 decemberében tovább ment és elfogadta a Szövetségi Tanács javaslatát az orvosi kannabisz hozzáférésének megkönnyítéséről.

A módosítások akkor léphetnek életbe, ha a felsőház is jóváhagyja azokat. A módosítás lényege, hogy ezentúl nem csupán kormánytisztviselői döntéssel, úgynevezett „kivételes engedély” birtokában juthatnának kannabiszhoz, hanem sokkal egyszerűbben, orvosi javaslatra és receptre. Ez a módosítás elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a betegek szélesebb körben férhessenek hozzá a növényhez. Jelenleg a kormány évente körülbelül háromezer beteg számára engedélyezi az orvosi kannabisz használatát, ami egész biztosan nem fedi le a rászorulók körét. Jörg Mäder, a Zöld Liberális Párt képviselője drágának és időigényesnek minősítette a jelenlegi rendszert, amiben a betegek jelentős része jobb híján az illegális piachoz fordul. Bár a módosítás lehetőséget nyújtott volna rá, az alsóház leszavazta a betegek otthoni termesztésére irányuló javaslatot. A csomag két szigorítást is tartalmazott – nevesül a kannabisz elszívásának a tilalmát és a betegek kötelezését arra, hogy mindig maguknál tartsák az orvosi receptet – de az alsóház ezeket nem ítélte szükségesnek.

A jelenlegi magas ár kérdése is terítékre került a parlamenti vitában, de nem született döntés azzal kapcsolatban, hogy a jövőben milyen mértékű költségtérítést nyújtanának a pácienseknek. A betegek érdekeit szem előtt tartó svájci indítvány lehet az egyik első pozitív hozadéka az ENSZ 2020. decemberi döntésének, amely a kannabiszt a gyógyászati értékkel bíró drogok jegyzékébe helyezte át.

Megosztom...