A tápláló fény

Friedrich Pinteritsch kenderséf a napfény jelentőségéről

Több mint első osztályú séf: az ételnek, melyet megeszünk, hasznosnak kell lennie, szerepe nem lehet csak az, hogy jóllakottságot okozzon – mondja Friedrich Pinteritsch, a klagenfurti szakács. Neve ismerősen csenghet azok számára, akik tavaly ellátogattak a Cultiva kendervásár rendezvényére. Nem véletlen: abban hisz, hogy a kendernek az egyik legfőbb táplálékunknak kéne lennie, és ezt évről évre a gyakorlatban is bemutatja a bécsi kendervásáron, egy főzőshow keretében.

Cannabis Kultusz: Számtalan szakácskönyvet is írt már, többek közt a Biohanf- Kochbuch (Biokender szakácskönyv) címűt. Az alapelv mindegyiknél azonos, az egészséges táplálkozás. Mióta foglalkozik a témával, és hogyan fedezte fel az ehető kendert?

Friedrich Pinteritsch: Mindig is érdekelt, hogy mi van a táplálkozás fogalom mögött, hogy hogyan hasznosul a táplálék. Komolyabban úgy 20 éve foglalkozom a témával. Egy steiermarki hotelban kezdődött az egész: megkeresett a tulajdonos, és elmondta, hogy át szeretne állni a biogazdálkodásra. Megkérdezett, hogy mit gondolok arról, hogy a hotel konyhájában bioételeket is készítenénk a vendégeknek. Én ezt jó ötletnek tartottam, és a következő évben teljesen átálltunk biogazdálkodásra és -felhasználásra. Később, a 2000-es évek elején találkoztam egy barátommal, aki Karintiában a Bio-Hanf üzletvezetőjeként dolgozott, ahol kendert termesztettek és forgalmaztak. Karintiába költöztem, hogy velük dolgozhassak, azóta foglalkozom a kenderrel mint táplálékkal.

CK: Mi volt a fő motivációja a Biokender-szakácskönyv megírásakor?

FP: Számomra a legfontosabb kérdés a kenderrel kapcsolatban az, hogy miért nem lehet az embereknek logikus érvekkel alátámasztva elmagyarázni, hogy táplálkozásfiziológiai szempontból a kender olyannyira egészséges, hogy mindennap fogyasztani kellene?! Miért hagyja ez hidegen az embereket? Hol a probléma? Véleményem szerint már maga a név bűnös, a kender szót mindenki automatikusan a marihuánához társítja. Ezért a mai napig nagyon fontos a felvilágosító tevékenység, hogy elmondjuk, van az étkezési kender, mely nem tartalmaz THC-t, és csodálatos ételeket lehet készíteni vele. Két évvel ezelőttig volt Klagenfurtban egy éttermem, ahol rengeteget főztem kenderrel, ami szintén része a kampányomnak.

CK: Ért el látható eredményeket?

FP: A környezetemről, vagyis Klagenfurtról tudok csak beszélni: ott működtetünk egy termelői biopiacot, ahol a termelők étkezési kendert és más kender alapú termékeket, mint kenderolajat és kenderdiót kínálnak eladásra. Ennek az egész kezdeményezésnek azonban sokkal több nyilvánosságra lenne szüksége, de sajnos nagyon nehéz meggyőzni a mainstream médiát arról, hogy mindez nem bűncselekmény – arról nem is beszélve, hogy mennyire egészséges.

CK: A főzőshow-n kívül a vásáron előadást is tartott, ahol a „fénykenderről” beszélt, vagyis hogy mennyire fontos a napfény jelenléte az emberi szervezet számára. Miért olyan fontos a fény?

FP: Mindennap fogyasztunk fényt: a bőrünkön és a szemünkön keresztül mindenképp. Kb. 1970-ig minden ételünk tartalmazott napfényt, de az elmúlt 40 évben a tömegtermelés következtében ételeink már nem a természetből származnak, így egyre kevesebb napfényt fogyasztunk. Pedig a napfény tartja fent az emberi szervezet szerkezetét! Ezt egy német kvantumfizikus, Fritz-Albert Popp be is bizonyította a biofotonok felfedezésével.

CK: Milyen rizikófaktorokat hordoz a korra jellemző mindennapi étkezésünk?

FP: A természetes fény hiánya mellett a transzzsírsavak jelenléte a legkárosabb. Ezek a zsírsavak károsítják a szervezetet, hatásukra szabadgyökök és koleszterin termelődnek. A késztermékek rengeteg transzzsírsavat tartalmaznak. Tehát tudatosabban kéne vásárolnunk, ami manapság nem olyan egyszerű, ám például a kendertermékek nagyon alkalmasak a tudatos táplálkozás elkezdésére.

CK: Mely, kenderből készített termékeket célszerű beszerezni?

FP: A legfontosabb talán a kenderolaj. Túlságosan sok Omega-6-ot fogyasztunk, melyről tudnunk kell, hogy gyulladás-előidéző hatása van. Ez az egyik oka annak, hogy relatív sok civilizációs betegséggel küzdünk. A kenderolaj csak jó zsírokat tartalmaz. Az egyik osztrák egyetemen bizonyították is, hogy a kenderolaj a szívinfarktus rizikófaktorát 15%-kal  csökkenti. A kenderolaj mellett a hámozott kenderdió még nagyon fontos, mivel nagyon sokoldalúan felhasználható a főzés területén.

CK: Képzeljük el, hogy a kenderből készült termékek annyira elterjedtek lesznek, mint manapság a biotermékek. Abból indulok ki, hogy legalábbis egy részét mesterséges fénnyel kell majd táplálni, tehát természetes fény nélkül. Akkor is egészséges lesz kendert fogyasztani?

FP: Ma már pontosan lehet tudni, hogy a kendernek mely növekedési fázisában van szüksége fényre. Tehát minél jobban tudunk alkalmazkodni a növény természetes igényeihez, annál egészségesebb terméket kapunk. Természetesen igaz az is, hogy a mesterséges fény – abban a formában, ahogyan mi azt ismerjük – soha nem helyettesítheti a napfényt. Ez sajnos így van. De én meg vagyok győződve arról, hogy 20 éven belül minden élelmiszerüzletben lesz egy részleg, ahol úgynevezett fénytermékeket lehet kapni, ahol remélhetőleg a kender is helyet kap majd. A kender, melyet természetes fénnyel termesztettek.

Megosztom...