A tilalom hét főbűne

Miközben Amerika lassan kezd felocsúdni a drogháborús delíriumból, az európai politikusok nagy része még mindig a szigorú büntetésektől reméli a droghasználat visszaszorulását. Ezúttal egy brit orvos világított rá a drogtilalom fő hátulütőire, melyek gyakran nagyobb ártalmat okoznak, mint amekkorát megelőznek. Christian Jessen a Channel 4 csatornán sugárzott Embarrassing Bodies-programjáról ismert, mely gyakori, de eltitkolt betegségekről rántja le a leplet és hozza őket emberközelivé. 

Az Independent hasábjain közölt írásában Jessen orvosi praxisa alapján elmondja, hogy a droghasználat melletti döntés komplexebb okokra vezethető vissza, mint hogy pusztán a tiltással megelőzhető lenne. Ezek közé sorolhatjuk a kortárs nyomást, az aktuális trendek hatását, a kockázatvállalást és a tiltott gyümölcsre irányuló lázadást. Ráadásul a brit kormány saját kutatása is azt találta, hogy a szigorú törvények nem csökkentik a droghasználatot, de legalább hét nem várt ártalomhoz vezetnek.
A droghasználat veszélyesebbé és egészségügyileg kockázatosabbá válik

A fiatalok egy része eddig is kipróbálta a drogokat, és a jövőben sem tesz másképp. Az ezzel járó problémákat a kriminalizáció csak fokozza. Az utcán beszerzett drogok ismeretlen erősségűek, és még veszélyesebb szerekkel üthetik fel őket. Bárki megveheti, hiszen a díler nem kér személyi igazolványt. A világ sok részén ráadásul nincs is fiatalok számára kialakított kezelés, ahova drogprobléma esetén fordulhatnának.A fiatalokat veszélyeztető erőszakos drogbandák jönnek létre

A kocsmákban nem szegeznek fegyvert az emberre, ám az alkoholtilalom idején ez sem volt ritka. Ugyanez igaz a bűnözők által terített illegális drogok esetében: Brixtontól Bogotán át Baltimore-ig a fogyasztók tűzpárbajba keveredhetnek. Csak Mexikóban évente 5000 diák hagyja ott az iskolát, hogy valamelyik drogkartell harcosává váljon.Emberkereskedelemhez és gyerekrabszolgasághoz vezet

Nemcsak Afganisztánban, Kolumbiában és Burmában is kényszerítik a gyerekeket drogok előállítására vagy csempészésére. Európában az eladott gyerekek fele szervezett bűnözők kezébe kerül, és nagy részüket vietnami gyerekekkel együtt kannabisztermesztésre kényszerítik.

A büntetett előélet tönkreteszi a fiatalok jövőjét

A fiatal munkanélküliség riasztó szintre került. Különösen nehéz helyzetben van az az évi 80 000 fő, akiket Angliában vagy Walesben ítélnek el kábítószer birtoklása miatt. Ez a büntetés sokkal károsabb lehet a fiatalokra, mint maga a droghasználat. Az egyes társadalmi csoportok rendszeres igazoltatása pedig az egész közösséget megbélyegzi, melyben felnőnek.

A szülők bebörtönzése szétszakítja a családokat

A kábítószerek miatti tömeges bebörtönzések, illetve a droghasználó szülők nevelésre alkalmatlanná nyilvánításának következtében rengeteg gyerek nő fel anyai vagy apai szeretet nélkül, ami életre szóló sérüléseket okozhat. Nagy-Britanniában a gondnokság alá került gyerekek 7-szer akkora eséllyel válnak problémás alkohol- vagy droghasználóvá, 50-szer nagyobb eséllyel kerülnek börtönbe, és 60-szor gyakrabban lesznek hajléktalanok.A problémás droghasználó fiatalok félnek segítséget kérni

A fiatalok a büntetések, a szégyen és a család haragja miatt tartanak a segítségkéréstől, a probléma pedig kezelés híján tovább súlyosbodik. Minden kábítószer okozta haláleset vagy maradandó sérülés a fiatalok körében szükségtelen.

A hatékony prevenciós oktatás akadályozása veszélybe sodorja a fiatalokat

A „csak mondj nemet” ideológiájú felvilágosítás nem működik, ahogyan az „üzenetértékű” kriminalizálás sem. A kutatások alapján az impulzív magatartásra ható őszinte, tudás alapú kampányok a hatékonyak. Azokat pedig, akik már kipróbálták a drogokat, elrettentés helyett ártalomcsökkentő információkkal kell ellátni, hogy csökkenjenek a kockázatok és ne váljanak problémás szerhasználóvá.A drogtilalom bár elterjedt, nem kötelezően követendő – mondja Jessen. Tekinthetünk példaként Portugáliára, ahol a dekriminalizáció mellett döntöttek, és eredményesebben tudják ellátni a problémás használókat, miközben a droghasználat nem vált népszerűbbé.

Megosztom...