A törvény vigyora

Az abszurd jogalkotás következményei

A kannabiszra sok helyen, így nálunk is, vonatkozó tiltó törvények egyáltalán nem viccesek. Erről leginkább azok tudnának mesélni, akiknek nem mindennapi jogi hercehurcán kellett keresztülmenniük, esetleg kényszerültek szépreményű joghallgatóként pályamódosításra. A dekriminalizáció után jogosan tennék fel a kérdést, miért kellett az életüket hazavágni egy törvény alapján, amiről tudni lehetett, hogy csak sok hűhó semmiért…

Persze a világ számos pontján vannak a miénknél sokkal abszurdabb vagy félelmetesebb jogszabályok, elég a délkelet-ázsiai országra gondolni, és bár nehéz elképzelni, de voltak történelmi korok, amikor a mai értelemben vett polgári jogok nem is léteztek. A mai Európából nézve – noha Magyarországnak a jogállamiság terén még van hova fejlődnie –, a néhány évszázaddal korábbi vagy a délkelet-ázsiai törvények néha csak elképesztőek, néha ijesztőek.

A kifejezetten vicces jogszabályok betartatásán valószínűleg soha nem is munkálkodtak nagy erőkkel a rend szigorú őrei, azok őshazájában, az Egyesült Államokban sem. A legtöbb minden bizonnyal egykori népszavazások kötelező törvényi végrehajtásának eredménye, melyek már nincsenek érvényben, és megszegésüket talán soha, sehol nem szankcionálták. Nem úgy a középkori tiltások megszegését, amiért jobb esetben örök kárhozat, rosszabb esetben az egyházi törvényszék várt a szerencsétlenekre, ami akkoriban nem jelentett sok jót.

Egy korabeli floridai jogszabály alapján például megbírságolható az a nő, aki elalszik a hajszárító gép alatt, és a szankciót a hajvágó szalon tulajdonosa jogosult alkalmazni. Egy értelmetlen törvény jelenleg is tiltja a hajadon nők ejtőernyőzését vasárnaponként, akik e paragrafus megszegésével letartóztatást, de akár börtönt is kockáztatnak. Jogszabály írja elő Floridában azt is, hogy elefánttal történő parkolás esetén ugyanúgy parkolójegyet kell váltanunk, mintha járművel tennénk azt. Tilos továbbá nyilvános helyen úszódresszben, hangosan énekelni, szexuális kapcsolatot létesíteni sündisznóval, és a nemi aktus nővel is csak misszionáriuspózban volt sokáig engedélyezett. Nagyon valószínű, hogy legtöbbször ez utóbbi paragrafust szegték meg a derék floridai polgárok. Illegális volt továbbá a szellentés nyilvános helyen, bár csak csütörtökön, este hat után, és a meztelenül zuhanyzás is. Tilos volt háromnál több tányért vagy négynél több csészét összetörni naponta, vagy engedély nélkül gördeszkázni. Törvény tiltotta továbbá az orális szexet, és hogy egy férfi megcsókolja a felesége mellét. A lólopás olyan súlyos bűntett volt Floridában, hogy kötél általi halállal büntették.

Arkansas államban a férj nem üthette meg a feleségét többször, mint havonta egy alkalommal. Georgiában senki sem hordhatott fagyit a farzsebében vasárnap. Illinoisban egy időben tilos volt angol nyelven beszélni, Massachusettsben pedig fürdés nélkül lefeküdni. Indianában törvény tiltotta, hogy bárki nyilvánosan szexuálisan vágykeltő legyen, hogy az italboltok tejet áruljanak, és egy időben törvény mondta ki azt is, hogy a Pi nem 3,14, hanem 4.

Sokáig érezték úgy a jogalkotók, hogy az egyetlen lehetséges és szükséges eszközül a tiltás, ezért ideig-óráig számos olyan dolog be volt tiltva, aminek tilalma ma már elég abszurdnak tűnik. Texasban például betiltották a teljes Encyclopedia Britannicát, mert az tartalmaz egy leírást, melynek segítségével otthon is lehet sört főzni. Gyakran volt a tiltások mozgatója az egyház, mely többnyire gazdasági érdekből igyekezett bevezetni és fenntartani számos korlátozást. Nekik köszönhetően a középkor egy részében be volt tiltva a zsálya, a rózsa és a liliom termesztése, vagy Európába kerülése után sokáig a bors, a kávé, a csokoládé fogyasztása, a burgonyát pedig egyenesen az ördög növényének nyilvánította a középkori katolikus egyház.

Az életünket szabályozó jogi környezetet éppen ezért nem árt néha felülvizsgálni, korszerűsíteni. A kannabisz tiltására vonatkozó szabályok is pont ilyenek, megértek egy alapos felülvizsgálatra és korszerűsítésre. Persze önjelölt világjobbítók és Messiás-tudatú politikusok mindig lesznek, akik ha hatalmat kapnak vagy szereznek, nagy szorgalommal és kevés hozzáértéssel igyekeznek megkeseríteni mások életét. Néha például idióta törvényekkel.

Megosztom...