Abba’ van a binzis, Lajos!

Drogellenes háború ide, feleslegesen elköltött dollár- és eurómilliárdok oda, a kannabisz még a legális szférában is jó üzlet. Erről tanúskodnak a február végén megrendezett spanyol szakvásár első beszámolói is: a barcelonai Spannabis-on rengeteg nagyszerű üzletet sikerült nyélbe ütni.

A tendencia várhatóan folytatódik május elején Svájcban, a kilencedik CannaTrade-n, majd alig egy hónap múlva a Cannabis Tipo Forte-n, Olaszországban.
Ugyanakkor azonban egyes jelentések már azt boncolgatják, hogy a válság hatására az illegális kereskedelem is fellendülni látszik: munkájukat elvesztett, utcára került emberek ezrei próbálnak valami mellékest szerezni akár dílerként, akár termesztőként, ám ezzel – noha számukra nyilvánvalóan előnyös az üzlet – sajnos csak hátráltatják a legalizációs-dekriminalizációs folyamatokat.
Ezen felbőszülve ugyanis a prohibicionista vezetők és az őket kiszolgáló, bürokratikus rendszer tagjai – követve az ENSZ Kábítószerügyi Konferenciáján újabb tíz évre elfogadott háborús stratégiát – ismét csak elnyomó, az alkalmi fogyasztók ellen (is) irányuló döntéseket hozhatnak.
Valahol tehát meg kéne már találni azt a keskeny ösvényt, ami a megfelelően szabályozott körülmények közti, felelős használathoz vezet, s mindenki jól járhat vele.
(Aki pedig még mindig e rövidke írás címén elmélkedik, az tekerjen egyet, és nézze meg Szőke András: Zsiguli című filmjét!)

Megosztom...