Amikor kinyílik a szem – lengyel drogreform

Megkérdőjelezhetetlen érvek a változás mellett. Lengyelországban végre nem csak a szakemberek és az érintettek, hanem a jogalkotók is belátták, hogy a szigorú, kimondottan a fogyasztókra irányuló, büntető drogpolitika nem vezet semmire.

Elég csak végignézni a kontinens országain, hogy látszódjék a tendencia: mára már nem csupán a hollandok, hanem többek között a spanyolok, a portugálok, a svájciak és legutóbb a csehek is belátták, hogy a fogyasztók üldözése, amellett, hogy súlyos milliókat emészt fel az adófizetők pénzéből, nem oldja meg a problémát, hanem tovább súlyosbítja azt – kiváltképp, ha hozzávesszük, hogy a legtöbb fogyasztó esetében igazán még csak problémáról sem beszélhetünk mindaddig, amíg nem kattan a bilincs.

A lengyeleknél épp tíz éve lépett életbe egy olyan szabályozás, amelyhez hasonlót nálunk idén év elején szellőztetett meg a kormányzat. De vajon az ő példájuk elegendő-e lehet arra, hogy elkerüljük a nyilvánvalóan rossz lépést, vagy makacsul a saját kárunkon fogunk tanulni – pontosabban annak a több tízerer fiatalnak a kárán, akik akár csak egy fél gramm marihuána miatt kerülhetnek majd börtönbe?

Köszönjük a TASZ-nak, hogy az alábbi videóval ismét objektív fényt vetett a tényekre – a kapcsolódó blogbejegyzés ezen a linken érhető el.

 

Magyar felirat a CC menüben érhető el!

Megosztom...