Amit mindig tudni akartál a fűről

Hiánypótló kiadvány az Európai Kábítószer- és Kábítószerfüggőség Megfigyelő Központja (EMCDDA) gondozásában megjelent Szöveggyűjtemény a kannabiszról: globális kérdések, helyi tapasztalatok című kétkötetes monográfia. A kiadvány igyekszik megoldani a lehetetlent: teljes körű képet adni a kannabisz és a társadalom kapcsolatáról.

Tematikus fejezetekben tárgyalja az európai kendertörténetet, górcső alá veszi az európai kenderpolitikát – különös tekintettel a svéd drogpolitikai modellre –, feltérképezi a kontinentális piacot, még hazai vonatkozása is akad: az egyelőre csak angolul elérhető könyvből az olvasó értesülhet a Kendermag Egyesület 2005. márciusi önfeljelentő kampányáról. Emellett átfogó szociológiai tanulmányokat közöl a kannabiszfogyasztási mintákról, annak az egészségre gyakorolt hatásáról és természetesen a prevencióról is. Az egyik legvitatottabb téma a felelősségteljes fogyasztás: a témában a kenderszívás és az autóvezetés kapcsolata meglepő eredményt hozott. Ezúttal elsősorban a fogyasztóra nézve hátrányosat, ami minden bizonnyal az ellenzők táborának rendszeresen előcitált érve lesz.
A Szöveggyűjtemény… mindenképpen kötelező olvasmány hiányosságai – nevezetesen a valós problémakezelés és szembesítés témájának felületes kezelése – ellenére is.

Megosztom...