Antidepresszáns-függőség

A kannabisz lehet a megoldás

Egy új elemzés rávilágított, hogy a legnépszerűbb antidepresszánsok elhagyása sokkal komolyabb elvonási tüneteket okoz, mint amit a használati útmutatók és tájékoztatók tartalmaznak. Eközben a jóval biztonságosabb kannabiszt nem lehet alkalmazni a depresszió kezelésére, pedig az ezzel foglalkozó kutatások biztató eredményeket mutatnak.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 2018-as adatai szerint, a depresszió világszerte 300 millió embert érint. A tünetek gyógyszeres kezelése az egész fejlett világban elterjedt, de még innen is kiemelkedik Nagy-Britannia, ahol a felnőtt lakosság 16%-a, vagyis hétmillió ember kap receptre valamilyen antidepresszánst.

Egy ilyen sok embert érintő betegség esetén azt gondolhatnánk, hogy csak bombabiztos gyógyszerek lehetnek forgalomban, melyek mellékhatásaira és hozzászokási potenciáljára vonatkozóan alapos kutatásokat végeztek korábban. Egy brit tanulmány azonban kimutatta, hogy a leggyakrabban használt, SSRI (szelektív szerotoninvisszavétel-gátló) antidepresszánsok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a használókra, mint ahogyan azt eddig gondoltuk. James Davies és John Read kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a páciensek beszámolói szerint milyen súlyosak a mellékhatások, milyen könnyen tudják a betegek letenni az antidepresszánsokat, és mennyi ideig tapasztalnak elvonási tüneteket. Összesen 23 lektorált kutatást vizsgáltak át, amelyek különböző módszertannal, 14 és 1367 közötti alanyszámmal készültek. A kapott eredmények sokkolóak. Átlagosan a résztvevők 56,4%-a számolt be elvonási tünetekről, és az összes résztvevő 45,7%-a értékelte súlyosnak ezeket. Az elvonási tünetek hossza nagy szórást mutat, a néhány naptól a több hónapig terjedően, de a többség két hétnél hosszabban küzd az elvonással. Két kutatás úgy találta, hogy az antidepresszánsokat elhagyók 40%-ánál több mint hat hétig, 25%-nál pedig 12 hétnél is tovább álltak fenn az elvonási tünetek.

Eközben, a brit Nemzeti Egészségügyi Intézet iránymutatása szerint, az antidepresszánsok elvonási tünetei enyhék és rendszerint egy hét alatt elmúlnak. A kutatók ezzel szemben úgy gondolják, hogy sokan azért nem teszik le az tablettákat, mert az elvonási tünetekkel folytatott, hónapokig tartó küzdelemben alulmaradnak, és inkább tovább szedik a gyógyszert. Az egyik alany szörnyű szédülésről és hányingerről számolt be, amikor megpróbálta csökkenteni az adagját, míg egy másik súlyos remegést, öngyilkos gondolatokat, túlpörgést, hallucinációkat és extrém hangulatingadozásokat élt át, ami miatt képtelen volt letenni a gyógyszereit.

Ki tapasztalt ilyet valaha a kannabisz elhagyásától? Nyilvánvalóan senki, és ezt biztosan állíthatjuk, hiszen talán semmi másnak nem vizsgálták olyan alaposan a káros hatásait és az elvonási tüneteit, mint e sokáig üldözött növénynek. E mellett azt is tudjuk, hogy hosszú ideje alkalmazzák öngyógyításra a depresszióval küzdők. Már 1996-ban, vagyis az első gyógyászati kannabisz engedélyezés évében jelent meg tanulmány, amely a depressziójukat kannabisszal kezelők biztató eredményeiről számolt be. Tíz évvel később, egy 4400 főre kiterjedő vizsgálat kimutatta, hogy a kannabiszt hetente és naponta használók is jobb hangulatról számoltak be, mint a nem fogyasztók. Egy 2007-es kutatás pedig azt találta, hogy a kis mennyiségű THC javít a depressziós tüneteken, míg magasabb dózisban ront rajtuk. A magyarázat szerint az endokannabinoid rendszer CB1 receptorának aktiválása hatással van a hangulatot szabályzó szerotonin termelésre, így lehetséges, hogy megfelelő mennyiségű THC jótékonyan hat a depresszióra, az antidepresszánsoktól látott elvonási tünetek nélkül.

Azt biztosan kijelenthetjük, hogy hatalmas szükség lenne további kutatásokra a kannabisz depresszióra gyakorolt hatásáról, hogy több tízmillió ember megszabadulhasson a biztonságosnak hitt antidepresszánsok fogságából.

Megosztom...