Antikapudrog

Más néven kijáratdrog. Ezt tartja újabban a tudomány arról a marihuánáról, amellyel pár évtizede még úgy ijesztgettek, hogy kipróbálása után a fogyasztó a lejtőn elindulva meg sem áll a heroinig. A tudomány addig cincálgatta az elmélet igazságtartalmát, mígnem eljutott az állítás ellentétéig. 

Mára már könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésre arról, miért totális tévedés a kapudrogelmélet. Először is minthogy a kannabisz a legelterjedtebb illegális drog, a többség nyilvánvalóan azt próbálja ki először. De hol van a több százmillió heroinista, akik mind fűvel kezdték? Mások arra mutattak rá, hogy bár a füvezés esetében valóban többszörös esély mutatkozik arra, hogy az ember heroinfüggőként végzi, de ugyanez elmondható a fiatalkorúként elkezdett dohányzásról és alkoholivásról is. Akkor most melyikük a kapudrog? Arról nem is beszélve, hogy az illegalitásnak köszönhetően a díler addig tolja a békésen füvezgető polgár arcába az egyéb cuccokat, míg rá nem csábul valamire. Ezt akarnánk a marihuána hatására fogni? Ma az tűnik a legkézenfekvőbb magyarázatnak, hogy az okok, amelyek a dohányzás vagy épp a füvezés felé tolják az embert, ugyanúgy tolhatják a heroinhasználat felé is, attól függően, hogy mihez fér hozzá az ember, vagy mivel szerez meghatározó élményt. De mi van akkor, ha ez fordítva is igaz, vagyis a heroinozás mögötti motivációt a kevésbé veszélyes marihuána használata is kielégíti? Ha a képlet nem is ennyire egyszerű, nagyon úgy fest, hogy az úgynevezett drogkarrier útján visszafelé is lehet lépdelni. A bizonyításhoz nincs is szükség elvont modellekre, elég megnézni az utóbbi években az Egyesült Államokban elharapódzó ópiáttúladagolás-tendenciát.

Az áldozatok gyakran vényköteles fájdalomcsillapítókkal kezdve jutnak el a legpotensebb ópiátokig, nemritkán az utcai heroinig, és az emelkedő tolerancia miatt addig emelik a dózist, ameddig a szervezet már nem tudja elviselni. A gyógyászati kannabiszt engedélyező államokban negyedével esett vissza a halálos ópiáttúl-adagolások száma annak köszönhetően, hogy az érintettek átálltak a kannabisz használatára. Több kutatás bizonyítja, hogy a súlyos testi, szellemi és társadalmi károkat okozó krónikus alkoholhasználatot is fel lehet váltani a messze biztonságosabb kannabiszhasználattal. Az eredmények ugyanakkor ezen a téren már kevésbé egyértelműek, mert amíg a gyógyá-szati kannabiszt engedélyező államokban csökkent az ópiáthoz és az alkoholhoz köthető túladagolások száma, addig nőtt a túlzott alkoholfogyasztás okozta halálesetek aránya a fiatalkorúak körében. Mindemellett egyértelműnek látszik, hogy a megfelelő tájékoztatás a legális és illegális drogok valós veszélyeiről hozzájárulhat, hogy a kannabisz valóban kijáratot jelentsen a veszélyesebb szerek használatából.

Megosztom...