Az LSD reneszánsza

Tavaly az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) 1960 óta először hagyott jóvá egy klinikai kísérletet, ahol a rákbetegségben szenvedők szorongásait LSD-vel próbálják enyhíteni. Mostanra sikerült a forrást elő-teremteni, így a kísérleteket nemsokára Svájcban kezdik meg, ahol sokkal könynyebb az LSD beszerzése.

Az FDA-jóváhagyás nagy jelentőséggel bír, mivel azt jelenti, hogy a szervezet elfogadja a kísérlet eredményeit, bármi is legyen az. Ha bebizonyosodik, hogy a drog működik, további tesztekre számíthatunk biztonsági és hatékonysági szempontból. A kutatást végrehajtó Pszichedélikus Kutatások Multidiszciplináris Szövetségének (MAPS) alapítója Rick Doblin szerint az LSD akár 10 éven belül elérhetővé válhat receptköteles gyógyszerként Amerikában.
Az LSD-t már alkalmazták korábban migrének kezelésére egy rövid ideig, mielőtt a rekreációs használatából fakadó mellékhatások miatti negatív publicitása okán betiltották. Ettől függetlenül sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint bármilyen más gyógyszerkészítmény. A testvéreitől eltérően az LSD kis adagokban is nagyon jól működött. Egyetlen dózis hosszú távú enyhülést hozott, mely akár hónapokon át kitartott. A fájdalomcsillapító eredményein kívül olyan kórképekre is kedvezően hatott, mint a krónikus alkoholizmus, bűnügyi pszichopatizmus, szexuális elhajlás, fóbiák, szorongásos neurózis vagy a skizofrénia. A klinikai tesztek során sikeresen alkalmazták autista gyermekeken, halálos rákbetegeken, és felnőtt skizofréneken is.

Megosztom...