Az UFC nem tiltja tovább a kannabiszt

Jelentős változásokat jelentett be a UFC (Ultimate Fighting Championship) a doppingellenes szabályairól. Ezek közül a legfontosabb, hogy a pozitív THC teszt mostantól nem minősül automatikusan kizárási oknak a versenyből.

Az új szabályzat értelmében a jövőben csak akkor szankcionálják a kannabisz, vagy származékainak használatát, ha a versenyző ezt tudatosan és bizonyíthatóan teljesítményfokozási célból teszi. A sportolóknak csak a THC-vel kell foglalkoznia, hiszen a többi kannabinoid, például a CBD használata már engedélyezett a UFC-ben. A módosítást annak belátása hozta, hogy a jelenleg használt drogtesztek alkalmatlanok arra, hogy kiszűrjék a THC befolyásoltságot. Jeff Novitzky, az UFC sportolói egészséggel és teljesítménnyel foglalkozó alelnöke a döntést azzal indokolta, hogy a vizeletből kimutatható bomlástermékek szintjéből nem lehet biztos következtetést levonni a befolyásoltságra. Míg a UFC vezetősége továbbra is szeretné megelőzni, hogy a sportolók kannabisz hatása alatt versenyezzenek, a szabadidős és a regenerálódást segítő kannabiszhasználattal szemben nincs kifogásuk. Minthogy a kannabinoidok zsírban oldódnak, könnyen előfordulhat, hogy a versenyre való felkészülés során, a fogyás következtében jelenik meg a hetekkel korábban fogyasztott THC bomlásterméke a vizeletében. „A lényeg az, hogy a marihuánával kapcsolatban mi azzal törődünk, hogy a sportoló mit fogyasztott a küzdelem napján, nem pedig napokkal vagy hetekkel azelőtt, ami a korábbi THC-pozitív eseteinkben gyakran bebizonyosodott” – magyarázta Novitzky.

„A UFC sportolókra továbbra is érvényesek az Atlétikai Bizottság szabályozásában foglalt, marihuánával kapcsolatos rendelkezések, de azt reméljük, hogy ez egy szélesebb körű diskurzusnak és változásoknak a kezdete lesz a kérdéskörben”.

Megosztom...