Bajor kannabisz szövetség

Bajorországban is lehet majd kendert termeszteni?

A Bajor Kannabisz Szövetségnek ambiciózus tervei vannak 2016-ra: Bajorországi Kannabisz Terápiás Központ néven a maga nemében egyedülálló intézményt akarnak alapítani München tőszomszédságában. A Vaclav Wenzel Cerveny által megálmodott létesítményben kannabiszpácienseknek segítenének meggyógyulni és újra normális életet élni.

Orvosokkal és gyógyszerészekkel kiegészülve azt szeretnék elérni, hogy maguk állíthassák elő, dolgozhassák fel és tesztelhessék laboratóriumi körülmények között a minőségi alapanyagot, az igazolt betegek pedig náluk juthassanak hozzá a rendelvényükhöz. A szövetség a bajor kormánnyal szorosan együttműködve, a legszigorúbb biztonsági előírások betartásával termesztene orvosi marihuánát. Ehhez az összes okiratot és kérvényt benyújtották. Tapasztalataikat egy, az összes diszciplína bevonásával végzett vizsgálattal – a betegek egészségi állapotának hosszú távú monitorozásával – szeretnék dokumentálni. Emellett a saját képzési központjukban az orvosi kannabisz biztonságos adagolására is megtanítanák a pácienseket és hozzátartozóikat. A különleges betegségekben szenvedők náluk megtudhatnák, mely fajtákkal enyhíthetik a leghatékonyabban panaszaikat, és azokat milyen formában vehetik magukhoz. Az intézmény azonban olyan, a kannabisszal történő (legális) gyógykezelés iránt érdeklődők előtt is nyitva állna, akik még nem rendelkeznek engedéllyel. Nekik tanácsadók segítenének eligazodni a jogi útvesztőkben és beszerezni a szükséges papírokat. Ám a Bajor Kannabisz Szövetséget mindenekelőtt az a tény sarkallja a terápiás központ létrehozására, hogy az akkreditált terjesztő, a Bedrocan sokszor nem képes kielégíteni az igényeket, és az árakat is irreálisan magasra felverte. Ezáltal egy olyan rendkívüli állapotot hozott létre, amely rajta kívül senkinek sem kedvez. Vaclav Wenzel Cervenyt a terveikről kérdeztük.

CK Magazin: Honnan és mikor jött az ötlet, hogy egy terápiás központot nyissatok?

Vaclav Wenzel Cerveny: Ősszel, miután benyújtottuk a helyi népszavazási kezdeményezésünket. Az alatt a 200 nap alatt, amíg aláírásokat gyűjtöttünk a kannabisz bajorországi legalizálása érdekében, körülbelül százötvenezer állampolgárral kerültünk kapcsolatba. Közülük több mint harminchétezren csatlakoztak a szövetség petíciójához, a belügyminisztérium pedig később bő huszonhétezret hitelesített is az aláírások közül. A fenti időszakban rengeteg kannabiszpácienst ismertem meg, akik mentességet kaptak a német drogtörvény alól. Sokukkal olyan szoros viszonyba kerültem, hogy nap mint nap részese lehettem a szenvedésüknek, és láthattam, mennyire nehezen jutnak hozzá a gyógyszerükhöz. Ezt a méltatlan helyzetet mielőbb fel kell számolnunk! A Bajor Kannabisz Szövetség a törvényi szükségállapotot észlelve döntött úgy, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében maga kezd el kannabiszt termeszteni. Mert az egyszerűen nem fordulhat elő, hogy a betegek nem jutnak hozzá időben a gyógyszerükhöz! Mi ez, ha nem a segítségnyújtás elmulasztása?

CK: Hány ember vesz részt a tervek megvalósításában?

VWC: A központnak induláskor tíz munkatársa lesz, köztük orvosok és agrárszakemberek. Bajorország tiszteletbeli jamaicai konzulja, Jörn J. Follmer 50 százalékban tulajdonosa a Deutsche Cannabis Institut GmbH-nak (Német Kannabisz Intézet Kft.).

CK: Az orvosokat és terapeutákat már összeszedtétek?

VWC: Már megvan a teljes medikuscsapatunk. Vezetőjük dr. Christiane Fiorito, aki évek óta egy saját általános orvosi és természetgyógyászi praxist visz a felsőbajorországi Ohlstadtban. Szűkebb szakterülete a holisztikus gyógyászat, a pszichoszomatikus betegségek, a sürgősségi orvostan, a sebészeti műtéttan, az esztétikai, dietetikai és életvezetési szaktanácsadás. Három éve alkalmazza betegein gyógyszerként a marihuánát.

CK: Hogyan látod, mekkora az esély arra, hogy elfogadják a beadványotokat, és a központ ténylegesen megkezdheti működését?

VWC: Az év végéig mindenképpen elkezdünk működni – ha kell, akár engedély nélkül is.

CK: Úgy hallottam, hogy a táplálkozással is kiemelten foglalkoztok majd. Pontosan mire kell gondolnunk?

VWC: A terápiás központban lesz egy kenderkonyha, ahol a szakácsunk, Danny Wagenfeld megismerteti a betegeket a marihuánával való főzés fortélyaival. Látványkonyhájában főzési bemutatókat tart majd, ahogy a 2015-ös Cannabis XXL vásárban már megtette. A látogatók így könnyebben és gyorsabban megismerhetik a különböző termékeket. Heti egyszeri alkalommal online követhető, élő szakácsműsort fog vezetni. A bárban pedig ki lehet majd próbálni a különféle wellnessitalokat és a marihuánás kávét.

CK: A betegek fogyasztási szokásait képzésekkel kívánjátok megváltoztatni. Ez mit jelent?

VWC: Például el szeretnénk érni, hogy a betegek hosszú távon ne dohánnyal keverve szívják el a füvet. Ezért megismertetjük őket az alternatív módszerekkel: a párologtatással vagy az ételként fogyasztással.

CK: Mik az elképzeléseitek? Mekkora területen és hol akartok kannabiszt termeszteni?

VWC: Az engedélyek beszerzése után először egy 500 négyzetméteres területen, Münchentől keletre akarjuk beindítani a termesztést.

CK: Olyan embereket alkalmaztok, akik eddig „fű alatt” kertészkedtek, vagy esetleg legálisan tevékenykedő kannabisztermesztőkkel – például a Bedrocannal – is kapcsolatban álltok?

VWC: Az összes munkatársunk profi, akik egy agrárszakember felügyelete mellett végzik majd a munkájukat, a laborvizsgálatokban pedig a forstinningi patikusunk fog segédkezni.

 
Megosztom...