Belga elfojtás

Az Antwerpeni Fellebbviteli Bíróságon január végén kerül sor egy eddig már kétszer elhalasztott eljárásra. A 2009. februárban hozott elmarasztaló ítéletet fellebbezte meg a Trekt Uw Plant (Termeszd a saját növényed) nevű belga Cannabis Social Club.

A szervezet háromtagú bizottsága a 2008 májusában Antwerpenben rendezett Million Marijuana Marchon nyilvánosan elültetett egyenként három kannabiszmagot, személyes használatra, és ezáltal létrehoztak egy közös kannabiszültetvényt. Mindezt egy 2005. januári minisztériumi rendeletre alapozva, miszerint egy felnőtt esetében 3 gramm marihuána vagy 1 kannabisz­növény birtoklása nem sújtható büntetéssel. Ennek ellenére az antwerpeni igazságügy eljárás alá vonta a szervezetet, mert tagjai „droghasználatra felbujtást” követtek el, melynek eredményeként a klub elnökét pénzbírságra és közérdekű munkára ítélte.

Persze nem ez volt az első ilyen nyilvános akciója a klubnak: 2006 decemberében az Antwerpeni Botanikus Kertben hat tagjuk levágott magának egy-egy hajtást (klónt) egy kannabisznövényről, majd elültették azokat, ezzel szintén egy közös ültetvényt hozva létre. Az antwerpeni igazságügy ez esetben is figyelmen kívül hagyta a minisztériumi rendeletet, és a klubot „bűnszervezet” létrehozásával vádolta meg. Bár az események akkor is nagy nyilvánosság előtt zajlottak, úgy tűnik, mégsem akadt bizonyíték a „felbujtásra”. Az Antwerpeni Bíróság végül 2007-ben elutasította a bűnszervezet létrehozásának vádját, de elítélte a szervezet tagjait kannabisz birtoklásáért.

A „felbujtás droghasználatra” címkézett váddal a belga igazságügyi apparátus új módszert talált a Trekt Uw Plant törekvéseinek visszaszorítására. A klubot, a tagok elmondása szerint, nem a droghasználat népszerűsítése érdekében létesítették. Épp ellenkezőleg, ártalomcsökkentés céljából. Ha a kannabisz-fogyasztók maguknak termeszthetnek személyes használatra, akkor nem kell a dealerekhez fordulniuk. Éppen hogy egy legális alternatívát szeretnének az illegális piac helyett, ezzel is védve a fogyasztók egészségét, akik a továbbiakban nem gyarapítanák a feketegazdaságot. Pozitív eredmény lehet, a vegyi anyagok felhasználásának csökkentése a termesztéskor (ami a dealerektől a legkevésbé várható), így a fogyasztók olyan termékhez jutnak az önellátás révén, melynek előállítása általuk ellenőrzött (végrehajtott), minősége pedig állandó, ezáltal racionalizálódna, majd csökkenne a fogyasztásuk.

Az igazságügy nyilván nem állíthatja le a Trekt Uw Plant harcát egy következetes és hatékony kenderpolitikáért Belgiumban, legfeljebb a továbbiakban is mindent megtesznek, hogy hátráltassák a folyamatot. Bár ezen legfeljebb Belgiumban lepődik meg bárki.

Megosztom...