Bezáratták az első dán coffeeshopot

A kannabisz kávézók létesítését megszavazó koppenhágaiak számára csalódást okozott, hogy a parlament nem támogatja a törekvéseiket. Néhányan azonban nem hagyták annyiban a dolgot és a városközpontban megnyitották Dánia első coffeeshopját. A rendőrség nem tétlenkedett.

Koppenhágában már 2010 óta terítéken van a marihuána legalizációjának kérdése, amit Christiania sokszor fenyegetett hippi közösségében már a hetvenes évek óta bárki beszerezhet.  Tavalyra Koppenhága Városi Tanácsa elő is állt a coffeeshopok kísérleti bevezetésének tervezetével, amit azonban a parlament idén visszadobott.

A fővárosiak ezután joggal érezték becsapva magukat, hiszen ha a város lakosságának többsége támogatja a kannabisz kávézók létesítését, akkor ki és milyen jogon fosztja meg tőlük ennek megvalósítását? Néhányan nem hagyták annyiban a dolgot és a népakaratot érvényesítve Koppenhága központjában megnyitották Dánia első coffeeshopját, a Smokenhagent. A kávézó azzal próbálta távol tartani magát a dílerkedés vádjától, hogy a kannabisz eladásáról nyugtát is adott és a vásárolt füvet a helyszínen lehetett elfogyasztani. Valahogy úgy, mint Hollandiában. A hatályos törvények értelmében a rendőrségnek így is intézkednie kellett, ezért egy razzia keretében lefoglalta a kávézó kannabisz készletét, majd bezáratta a boltot, melynek a kertjében kannabisz palántákat is találtak. Az üzemeltetők az ügy ellenére is arra számítanak, hogy rövidesen újra kinyithatnak. A tulajdonos ugyanis a legkevésbé sem próbálja titokban tartani tevékenységét: egy nappal a razzia előtt egy showműsorban elmondta, hogy a Koppenhága központjában nyitott üzletet a legalizációért folytatott párbeszéd részeként kell értelmezni. Márpedig a helyi politikusok többsége támogatja a fővárosban kísérleti célból nyitott coffeeshopok gondolatát! Ezért könnyen lehet, hogy a párbeszéd folytatásaként hamarosan több kávézó is tárt ajtókkal fogja várni a vendégeit!

Megosztom...