Biden kegyelmet ad a kannabisz miatt börtönben ülőknek

Amnesztiát kapnak mindazok, akik azért kerültek börtönbe, mert a marihuána birtoklásával szövetségi bűncselekményt követtek el – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök október elején. Miközben a lépés jelentőségét aligha lehet alábecsülni, kérdés, hogy az egyes államok kormányzói követni fogják-e a szövetségi politikát.

Joe Biden amerikai elnök kannabisszal kapcsolatos álláspontja sok változáson ment át az utóbbi években. A legalizáció ellenzésétől 2021 februárjára eljutott a dekriminalizációig és az orvosi kannabisz programok részleges támogatásáig. Hogy ez mennyire politikai döntés vagy személyes meggyőződés azt nem tudhatjuk, a lényeg, hogy az amerikai elnök október 6-án közölte, hogy fel fogja kérni Merrick Garland igazságügyi minisztert és Xavier Becerrát, az amerikai egészségügyi minisztert, hogy kezdeményezzék a kannabisz szövetségi besorolásának felülvizsgálatát, ami könnyen dekriminalizációhoz vezethet.

Az elnök érvei neves drogpolitikai szervezetek álláspontját visszhangozzák: egyrészt a kannabisz birtoklásról vezetett büntetőjogi nyilvántartás szükségtelenül akadályozza a munkavállalást, a lakhatást és az oktatási lehetőségeket, mivel ezek az emberek jóval korlátozottabb lehetőségekhez jutnak ezek a területeken. Másrészt, hiába fogyasztanak kannabiszt azonos arányban, a feketék és a latinók mégis aránytalanul gyakrabban kerülnek emiatt börtönbe. Bejelentésében Biden három lépést hirdetett. Először kegyelmet ad a kannabisz személyes célú birtoklásáért minden korábbi szövetségi bűncselekmény elkövetőjének. Másodszor felszólította az összes kormányzót, hogy tegyék ugyanezt a hasonló esetekben. Harmadszor pedig kezdeményezi a kannabisz szövetségi besorolásának felülvizsgálatát, ugyanis semmi értelme egy kategóriában kezelni a heroinnal és a fentanillal. Nagy kérdés azonban, hogy a republikánus kormányzók miért támogatnák a szavazóik körében népszerűtlen demokrata elnök javaslatát, miközben jelenleg épp azzal kampányolnak, hogy romlik a közbiztonság és a gazdaság helyzete.

Megosztom...